Blog

A szezonális vedlés, így az őszi-téli bundaváltás normális folyamat. Kutyusod immunrendszerét azonban legalább annyira megterheli, mint amennyi extra feladatot ad a porszívódnak.

A kutyák atópiája, más néven atópiás dermatitis egy krónikus bőrbetegség, amely számos kutya életét befolyásolja. Az atópia genetikai hajlamon alapulhat, és bizonyos kutyafajták hajlamosabbak lehetnek erre az állapotra.

Fontos, hogy ha kutyánkon szemproblémák jeleit vesszük észre, forduljunk állatorvosunkhoz. Minél előbb keressük fel állatorvosunkat, annál nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni kutyánk szemének esetleges további károsodását.

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is szenvedhetnek olyan bőr- és szembetegségektől, amelyek hátterében a káros UV sugárzás állhat.

A csípésük hatására akár allergiás bőrgyulladás is kialakulhat, de nem csak közvetlen módon tudnak kárt okozni.

Miután sikerült megtalálnunk a megfelelő helyet érdemes átgondolnunk, hogy mik azok a dolgok, amiket semmiképpen sem felejthetünk ki a bőröndből, ha kedvencünk is útitársunk lesz.

Abban az esetben, ha nem szeretnénk szuka kutyusunkat tenyészteni a betegségek és a nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében javasolt ivartalanítani őket.

A toklászba majdnem mindenütt belefuthatunk az emeletes házak közötti kutyafuttatótól, a saját kertünkön át a mezőkig. Nagyon szapora és nehezen kiírtható kis szörnyeteg.

A macskák nagy része már élete korai szakaszában fertőződik koronavírussal. A betegség megelőzésére vakcina nincs, de a macskák immunrendszerének erősítésével csökkenthetjük a fertőzés kockázatát.

A kutyás sportok űzése nemcsak kedvencünk számára kellemes időtöltés, ami közben sokszor a fajtájukra jellemző ösztöneiket is kihasználhatják, hanem a gazdáik számára is kitűnő szórakozási lehetőség.

Ahogy beköszönt a tavasz, sok kutyatulajdonos szembesül azzal a jelenséggel, hogy kedvencük hirtelen nagy mennyiségű szőrt veszít. 

A kutyusainkat és cicusainkat különböző apró kis előlények támadhatják meg és jelenlétükkel, vérszívásukkal nyugtalaníthatják kis állatainkat, illetve viszketést idézhetnek elő.

A paraziták vérrel vagy szöveti törmelékekkel táplálkoznak, és jelenlétükkel zavarják, táplálkozássukkal károsítják kedvenceink egészséget. Emellett sokszor egyéb kórokozók terjesztésében is szerepet játszanak. Húsevő kis kedvenceinknél évente kötelező a belső paraziták irtása. A külső paraziták elleni védelem ugyan nem kötelező, de igencsak javasolt.

A kutyák boldogsága gyakran téma a kutyatulajdonosok és az állatbarátok között. Mi,  emberek szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy kutyánk jól érzi magát, boldog és elégedett az életével.

A kutyák és macskák mellett az egyéb emlős kiskedvencek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. 

A macskatartás alapvető kérdése, hogy kinti vagy benti életet szánunk kedvencünknek. Ez a kérdés a mai napig nagyon megosztó a gazdik körében. Napjainkban egyre népszerűbb a macskák benti tartása, hiszen ezzel rengeteg veszélytől meg tudjuk védeni szeretett kedvencünket, illetve a városi környezetben is lehetőség van ilyen módon macskatartásra.

A kölyökkutyák igen érzékenyek a fertőzésekre, mert az immunrendszerük még nem elég fejlett. A kölyökkor sok stresszes eseménnyel jár, ami tovább ronthat az ellenállóképességükön.  Az első nagy stresszel járó esemény életükben az elválasztás, ilyenkor a kölykök az anyakutya és alomtársaik mellől új otthonaikba kerülnek.

A hasmenéses kedvencünknek fájhat a hasa, görcsölhet, levertté, bágyadttá és étvágytalanná válhat. Esetenként lázasak is lehetnek. A hasmenéses panaszok gyakran hányással együtt járhatnak.

A macskák két legjelentősebb, világszerte előforduló fertőző betegsége a macska aids és a macska leukózis. A macska aids-t a macska immundeficiencia vírus (FIV), míg a macska leukózist (FeLV) a macska leukémia-vírus okozza. A két vírus hasonló megjelenésű tüneteket idézhet elő, ezért a lázzal és bágyadtsággal érkező, étvágytalan cicák esetén, gyakran elvégeznek az állatorvosok egy gyorstesztet, amivel a két fertőzés jelenlétét bizonyítani vagy kizárni tudják.

Az allergiás állatok valamilyen környezeti allergénre vagy eleségre viszketéssel, hányás-hasmenéssel, ritkán légzőszervi panaszokkal reagálnak. Tavasztól ősz elejéig főként a szezonális allergiások a virágzó növények pollenjei miatt szenvednek, de nem csak a növények tudnak allergiát okozni. A környezeti allergének körébe tartozik a poratka is, ami kevésbe szezonálisan jelentkező tünetekkel mutatkozik, de főként télen a kevesebb szellőztetés miatt az otthonainkban felszaporodhat, így okozhat kifejezettebb tüneteket ebben az időszakban.

Amikor megszületik a döntés, hogy kutyát szeretnénk befogadni, még nem feltétlenül gondolunk bele ennek a hatalmas változásnak a hatására az életünkre. A hozzánk, és életvitelünkbe illő kutyus kiválasztásához sorra végig kell vennünk, mit is várunk el az új kedvenctől, milyen helyzetbe kell majd neki beilleszkednie, mit tudunk biztosítani a számára? Egy felelős örökbefogadáshoz szükséges, hogy tisztában legyünk azzal, mivel jár egy új kutya jelenléte az életünkben.

A külső hallójárat gyulladása általában a gazdik körében csak fülgyulladásként emlegetett probléma, sok kutyát és cicát érint.

A fül külső-, közép-, és belsőfülre különíthető el. A külsőfület a fülkagyló és a külső hallójárat alkotja, ami a dobhártyáig tart.

Nehéz pontos határt szabni, nem lehet általánosítani, mert fajta, típus, testméret is befolyásolja kedvenceink várható élettartamát, de a kutyák nagyjából 8-10 éves kortól, míg a macskák 10-12 éves kortól számítanak időskorúnak.

Áfonya egy igazi border collie, imád futkározni, cikázni a mezőn, viszont mindezt az elülső keresztszalagja bánta, elszakadt. Mázli a bajban, hogy Áfonya gazdája a mi állatorvos szakértőnk, Móritz Alma, így a legjobb kezekbe került. Alma megosztotta velünk Áfonya történetét:

A nyírfacukor vagy más néven xilit (xilitol) egy közkedvelt mesterséges édesítőszer, egy cukoralkohol, ami cukormentes süteményekben, édességekben és rágókban található meg. Cukorbeteg és diétázó emberek fogyasztják, a cukor xilitre cserélésével csökkenthetjük a szénhidrát bevitelünk. Kutyákban viszont egészen másképp működik. 

Szinte mindenki ismeri a közösségi média felületeken terjedő megható videókat, amiken azt láthatjuk, mekkora örömet okozhat egy ajándékba kapott kiskutya vagy kiscica.

A tél beköszöntével a gazdi szekrényéből előkerülnek a vastag kabátok, sálak, kesztyűk. A hidegben viszont nem csak mi, hanem kedvenceink is fázhatnak, főleg, ha napjuk nagy részét a fűtött lakás kényelmében töltik.

Az állatorvoslás fejlődésével ma már számtalan műtéti ellátás elérhető kedvenceinknek. Az elmúlt években sok állatorvos specializálódott egy-egy szakterületre, így lehetőség van komoly, összetett, nagy beavatkozások elvégzésére is. 

A dorombolás a macskafélékre jellemző hangadási forma, amelynek anatómiai háttere a mai napig kutatott kérdés.Bár nem tudjuk pontosan, miként adják ki kedvenceink ezt a speciális hangot, abban biztosak lehetünk, hogy a dorombolás nem csak a macskára, hanem a gazdájára is jótékony hatással van.

Bár általában a kullancscsípéseknek tavasztól őszig van a főszezonja, télen sem tűnnek el a kullancsok, és egy-két melegebb nap után újra előmerészkednek. Az erdők mellett a vízpartoknál sem lehetünk biztonságban, a különböző tájakon különböző kullancs fajtákkal találkozhatunk, amik különféle betegségeket terjeszthetnek.

Az autók fagyálló hűtőfolyadékjaiban etilénglikol van, ami egy szerves alkohol. Az autók téli ablakmosó folyadékjainak és a jégolvasztó sprayknek is gyakori összetevője, mivel fagyáspontja jóval alacsonyabb, mint a vízé.

Figyeljünk oda, hogy kutyáink az erdei vadak nyugalmát ne zavarják meg és a természet védett értékeit ne rongálják meg. A kutyák saját biztonságuk érdekében se csatangoljanak el mellőlünk. A jogszabály Magyarország erdeiben csak pórázas sétákat engedélyez (2012. évi II. tv.).

A betegség fertőző, leginkább cseppfertőzéssel terjed kutyáról kutyára. A fertőzés után a kórokozók a légzőrendszerben, méghozzá leginkább a gége és légcső tájékán telepednek meg, így gége- és légcsőgyulladást alakítanak ki. A betegség azért komplex, mert a hátterében általában egyidejűleg több kórokozó együttesen (pl. kutya adenovírus2, szopornyica, parainfluenza, Bordatella bronchisepticaPasteurella multocida) állhat.

A bőr és szőr elváltozások hamar szemet szúrnak az odafigyelő gazdi szemeknek is, hiszen ezek megtekintéssel is jól vizsgálhatók. A bőrbetegség egy-egy formája a kutyusaink és cicusaink nagyrészét érinti élete során.

Nem csak kutyáink, hanem egyéb kis kedvenceink vírusos megbetegedéseinek kialakulását is érdemes megelőznünk rendszeres vakcinázással.

Manapság is nagyon sok szerető kiscica keresi a gazdáját, ha mi is befogadunk egyet, azzal életre szóló kalandba kezdünk. Kölyök korban immunrendszerük még nem túl fejlett, ezért sok fertőző betegség támadhatja meg őket, ezért örökbefogadás után érdemes felkeresni állatorvosunkat, aki felméri a cicus egészségi állapotát, kezeli esetleges fertőzéseit.

A kutyák és cicák hőleadása korlátozottabb, mint a miénk, emiatt a számunkra kevésbé megterhelő környezeti tényezők is károsan hathatnak rájuk. Könnyebben hőgutát kaphatnak.