Blog

Kennel köhögés

Immunovet
Kennel köhögés

A betegség fertőző, leginkább cseppfertőzéssel terjed kutyáról kutyára. A fertőzés után a kórokozók a légzőrendszerben, méghozzá leginkább a gége és légcső tájékán telepednek meg, így gége- és légcsőgyulladást alakítanak ki. A betegség azért komplex, mert a hátterében általában egyidejűleg több kórokozó együttesen (pl. kutya adenovírus2, szopornyica, parainfluenza, Bordatella bronchisepticaPasteurella multocida) állhat.

Az őszi esős időjárás megkönnyíti a cseppfertőzéssel járó betegségeknek a terjedését, gyakoribbá válnak a légúti megbetegedések. A kutyusok kennel köhögés kialakulásának hátterében általában többféle vírus és baktérium együttesen áll. A kutyaközösségeket rendszeresen látogató kedvenceink könnyen megfertőződhetnek és a gyengébb immunrendszerű állatok köhögni kezdhetnek. A betegség kialakulását megelőzhetjük vakcinázással, illetve az immunrendszer erősítéséhez az Immunovet termékeket is igénybe vehetjük.

Kennel köhögésnek nevezzük a kutyák fertőző felsőlégúti megbetegedésének komplexét (canine infectious respiratory disease complex, CIRDC).

 

Pontosan mit is takar ez a rövidítés?

A betegség fertőző, leginkább cseppfertőzéssel terjed kutyáról kutyára. A fertőzés után a kórokozók a légzőrendszerben, méghozzá leginkább a gége és légcső tájékán telepednek meg, így gége- és légcsőgyulladást alakítanak ki. A betegség azért komplex, mert a hátterében általában egyidejűleg több kórokozó együttesen (pl. kutya adenovírus2, szopornyica, parainfluenza, Bordatella bronchiseptica, Pasteurella multocida) állhat.

Különösen fogékonyak a fiatal és idős állatok gyengébb immunvédelmük miatt, illetve az egyéb okokból nem megfelelő immunválasszal rendelkező egyedek. A fertőzés kutya közösségekben könnyen elterjed. A betegség lefolyása általában csak pár hét. A fő tünete a köhögés, ami akár öklendezéssé, hányássá is fajulhat. A tünetek általában játék vagy séta során jelentkeznek, de súlyosabb esetben szűnni nem akaró is lehet. Komplikált esetekben akár láz is jelentkezhet, valamint tüdőgyulladássá is szövődhet. Gyógykezelésekor általában tüneti kezelést alkalmaznak: köhögéscsillapítást köptetőkkel és gyulladáscsökkentőkkel, de előfordulhat, hogy antibiotikumterápia is szükséges.

Fontos a betegség kialakulásnak megelőzésére koncentrálni, nem csak saját kutyusaink épsége miatt, hanem, hogy a betegség terjedését se segítsük. A kombinált oltás védelmét kiegészíthetjük a légúti korokozók ellen szélesebb körben védő kennel köhögés elleni oltással is, emellett érdemes az immunerősítésre is nagy hangsúlyt fektetnünk.v