Blog

Hogyan tartsunk nyuszit?

Immunovet
Hogyan tartsunk nyuszit?

A kutyák és macskák mellett az egyéb emlős kiskedvencek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. 

A rágcsálók közül a hörcsög, a tengerimalac, a degu és a csincsilla is társunk lehet, de a rágcsálókon kívül a nyulak is igen gyakori kedvencállatok. Sőt a nyuszik a harmadik leggyakrabban tartott házi kedvencek a kutyák és a cicák után. Nem meglepő, mivel ezek az apróságok elragadó megjelenésükkel, puha szőrükkel könnyedén elvarázsolnak minket.

Nyúl táplálkozás, egészségmegőrzés

 

Mielőtt belevágnánk életünk első nyuszijának befogadásába, mindenképp érdemes pár dologgal tisztába kerülnünk. Ezeknek a kisemlősöknek tartása és táplálása sem egyszerű. A nyulak növényevő állatok. Gondolkodásmódjuk és viselkedésük merőben eltér a húsevő társainkétól. A nyuszik akár 10 évig is élhetnek és ez idő alatt folyamatos törődést, ápolást és szeretett igényelnek!

Nyúl:

A vadonélő nyulak között elkülöníthetjük a mezei és üregi nyulat. A házi nyulak az üregi nyúltól származnak, de manapság a kedvencekként tartható nyuszik apró termetükkel és egészen extrém kinézetükkel már kevésbé hasonlítanak őseikhez. A nyúl társas lény, magányosan nem igazán érzi jól magát, ezért, ha nyuszit szeretnénk tartani, már a kezdetektől kezdve ne is egyben, hanem mindjárt legalább két új kedvencben gondolkodjunk.

Környezet:

Amennyiben beleszerettünk a fajtába, tudnunk kell, hogy a nyulak természetes ösztöneinek kielégítésére nem elég egy nyúlketrec. Bár üregi rokonaiktól egészen távol kerültek a tenyésztésük során, alapvető ösztöneiket megtartották. A nyulak szeretnek futkározni, földalatti járatokat kialakítani, ehhez viszont nagyobb kifutókra lesz szükségük. Benti tartás esetén különböző búvóhelyek és rejtekhelyek segíthetnek abban, hogy nyuszink kiegyensúlyozott életet élhessen. Azonban, ha van rá lehetőségünk, még ennél is nagyobb öröm számukra, ha kinti karámokban futkározhatnak. Fontos, hogy minden oldalról biztonságosan bekerített legyen, mivel szeretnek ásni, ezért fontos, hogy alulról is, valamint legyen benne helyük elbújni az időjárási viszontagságok elől. A nyúlketrec jó választás lehet, akár ahhoz, hogy az éjszakákat kisebb, biztonságos helyen tudja tölteni kedvencünk. A ketrec aljára érdemes újságpapírt tenni a könnyebb kitakarítás érdekében, erre szórhatjuk az alomanyagot vagy szalmát. A ketrecben legyen egy szénarács, etetőtál és itatótál, illetve érdemes kéregdarabokat betennünk, hogy folyton növő fogaikat koptatni tudják.

Diéta:

A nyuszik emésztése nagyon összetett, folyamatosan esznek. Beleik perisztaltikája gyenge, vakbelük baktériumflórája nagy segítséget nyújt a rostdús takarmányuk emésztésében. Táplálékukat az emésztőrendszerük különlegessége miatt kétszer kell felvenniük. Hogyan lehetséges ez? Éjszakánként a bélrendszerükön egyszer áthaladt takarmányt ürítik, majd a végbélükből közvetlenül újra megeszik. Ezt caecotrophianak, vagyis lágybélsár fogyasztásnak nevezzük. Ilyenkor nem a már jól ismert nyuszi bogyó formájú bélsarat ürítik, hanem egy speciális lágybélsarat. A nyusziknak, ezért folyamatosan biztosítsunk friss szénát, amit bármikor eszegethet, és ez legyen a fő táplálékuk. Emellett nyúleleséggel, egyes zöldségekkel kiegészíthetjük takarmányukat.

Szaporodás biológia, ivartalanítás:

A nyulak ivarérettségének pontos időpontját befolyásolhatja a nyúl mérete, születési hónapja is és fajtája, de általában 4-12 hónapus koruk között válnak ivaréretté. Vemhességük 31-33 nap és ellés előtti időszakban az anyanyulak fészket építenek, amit hasi szőrükkel tesznek komfortosabbá az érkező apróságok számára. Ezért az ellés előtt megkopaszodó anyanyúl pocak teljesen normális. Azonban, ha nem szeretnénk tenyészteni kedvencünket, érdemes ivartalanítanunk. A nyuszik igen szapora állatok, az ivartalanítással megelőzhetjük a nem kívánt szaporulat, a méhgyulladás és a nemiszervek daganatos megbetegedéseit.

Betegségek, oltások:

A nyulaknál nagyon gyakran előfordulnak emésztőszervi panaszok, az étvágycsökkenés hátterében állhat akár fogászati probléma is. Orrfolyás vagy nehezített légzés esetén légzőszervi betegségek jelenlétére gyanakodhatunk. Előfordulhat neurológiai probléma, szemgyulladás, fülgyulladás, de akár kialakulhatnak talpfekélyek is. A betegségek hátterében állhatnak akár takarmányozási vagy tartáskörülményi hibák. Mindenestre bármi is álljon az étvágytalanság hátterében nagyon fontos tudnunk, hogy a nem evés kritikus állapotokat vonhat maga után, ezért betegség esetén minél előbb keressük fel állatorvosunkat.

Főként kinti kifutóban éldegélő nyuszik, de olykor a bent tartott társaik is megfertőződhetnek atkákkal vagy egyéb élősködőkkel, ezért a külső- és belső parazita elleni rendszeres kezelés javasolt. A nyuszikat két fertőző betegsége ellen védhetjük oltással, a myxomatózis és nyulak vérzéses betegsége ellen. Ezek az oltások nem kötelezőek, de a betegségek megelőzése érdekében ajánlottak.

Ezeknek az összetett kisállatok immunrendszerének erősítése is kifejezetten fontos, az Immunovet kisemlősöknek szánt készítménye hozzájárulhat a nyuszik egészségének megőrzéséhez.

Az Immunovet tabletta kisemlősöknek könnyen adagolható étrend-kiegészítő készítmény hörcsög, tengerimalac, nyúl, görény és más kisemlősök részére.

A készítmény jó hatást gyakorol az állatok kondíciójára, élettani paramétereire, pozitív hatással van a szőrzet színére és állagára.