Blog

Erdei kirándulás – Mire kell figyelnünk, ha kutyával megyünk?

Immunovet
Erdei kirándulás – Mire kell figyelnünk, ha kutyával megyünk?

Figyeljünk oda, hogy kutyáink az erdei vadak nyugalmát ne zavarják meg és a természet védett értékeit ne rongálják meg. A kutyák saját biztonságuk érdekében se csatangoljanak el mellőlünk. A jogszabály Magyarország erdeiben csak pórázas sétákat engedélyez (2012. évi II. tv.).

Az erdő zöld színei lassan sárgás-barnává változnak és a nyári melegek enyhülésével a kiránduló kedvünk is erősödik. Négylábú barátaink igazán kiteljesedhetnek az erdei séták alkalmával, szimatolhatnak és futkározhatnak. Az ősz eleji szarvasbőgés a szürkületi órákban aláfestő zeneként színesíti a sétáinkat. Ilyenkor a hímek aktívabbak napközben, harcolnak a nőstények figyelméért és agresszívebbek is lehetnek. A kezdődő vadászati idény miatt ilyenkor fokozottabb vadászati tevékenységgel kell számolnunk, mely sok esetben erdőlátogatási korlátozással is együtt jár, általában a délután 16 és reggel 8 óra közötti időszakban. Mivel az erdőben kutyusainkat nagy erőkkel elcsatangolásra csábítják az illatok és szagok, ezért igazán biztonságban magunk mellett csak pórázzal tarthatjuk őket.

Figyeljünk oda, hogy kutyáink az erdei vadak nyugalmát ne zavarják meg és a természet védett értékeit ne rongálják meg. A kutyák saját biztonságuk érdekében se csatangoljanak el mellőlünk. A jogszabály Magyarország erdeiben csak pórázas sétákat engedélyez (2012. évi II. tv.).

 

Hosszú pórázokkal is élménydús sétákat tehetünk. Azonban, ha kutyánk mégis elcsatangol, a kötelező mikrochip csak a megtalált állatok azonosítását segíti, ha a kutya keresését szeretnénk megkönnyíteni, használhatunk nyomkövetős nyakörvet is. Emellett érdemes lehet feltűnő színű hámban sétáltatnunk, hogy messziről is jól észrevehető legyen. A vadak után elkóborolt kutyák könnyedén megsérülhetnek. Főként a tavaszi időszakban, amikor a vaddisznók kismalacaikat védik, súlyos sérüléseket képesek okozni. Vannak olyan régiók, ahol a dúvadak (pl. róka, aranysakál) létszámát csapdákkal szabályozzák. A csapdák általában a föld alá vannak temetve, de az ásó kutyának fájdalmas sebesüléseket okozhatnak. Az erdei kóborlás során szerzett sérülések ellátásához akár sürgős állatorvosi segítség kellhet.

Az el nem csatangoló kutyák esetén is van egy két dolog, amire érdemes odafigyelnünk. A kullancsok elleni védelem egész évben javasolt, kifejezetten a kirándulós kutyák számára, ezáltal megelőzhetjük a kullancsok által terjesztett betegségek kialakulását is. A szélesspektrumú külső parazita elleni készítmények a rühatkák ellen is védenek. A rühösség fertőzésének a forrása sokszor a rókákhoz vezethető vissza. A kutyusaink az erdőben könnyen összeszedhetnek férgeket is, a férgesség kialakulása ellen rendszeres féreghajtással védekezhetünk. Figyeljünk oda, hogy ne egyenek meg túra közben semmit, sajnos a kutyák nem tudják elkülöníteni a mérgező növényeket és gombákat, amik elfogyasztása akár hányást és hasmenést, de súlyosabb esetben egyéb szervi károsodást is okozhat. A rókákat rendszeresen vakcinázzák veszettség ellen, az esetükben ez csalétek segítségével történik szájon át. A rókák vakcinázási időszakban nem szabad kutyákkal az adott területet látogatnunk.

A kirándulásokra érdemes felkészülten elindulnunk és indulás előtt tájékozódnunk a lehetséges korlátozásokról és veszélyekről, illetve mindenképp érdemes a külső- és belsőparazita ellenes védelem.