Blog

Külső élősködők, a szúnyogok

Immunovet
Külső élősködők, a szúnyogok

A csípésük hatására akár allergiás bőrgyulladás is kialakulhat, de nem csak közvetlen módon tudnak kárt okozni.

A szúnyogokat a vizek közelében lakók igazán jól ismerik. A nyári estéken kellemetlen-viszkető csípésükkel minket és kedvenceinket is nyugtalanítják. A szúnyogok általában a szürkületi órákban aktív kétszárnyú rovarok, akiknek csak a nőstény egyedei szívnak vért, míg a hímek növényi nedvekkel táplálkoznak. Szaporodásuk vízhez kötött, petéiket vízi növényekre helyezik és a lárváik is vízben élnek. A lárvák bebábozódnak, a bábokból pedig a kifejlett szúnyogok kelnek ki. A szúnyogokat négy nagy családba sorolhatjuk. Megkülönböztethetjük az igazi szúnyogokat, a törpeszúnyogokat, a púpos szúnyogokat és a lepke szúnyogokat.

A csípésük hatására akár allergiás bőrgyulladás is kialakulhat, de nem csak közvetlen módon tudnak kárt okozni. Számos betegségben hordozó és átadó szerepet töltenek be. Az igazi szúnyogok családjába tartozó képviselők terjesztik Afrikában malária betegséget okozó Plasmodium parazita fajokat, vagy sárgaláz vírusát  Afrika és dél Amerika területein, ami láz, emésztőszervrendszeri vérzés és májgyulladás kialakítására képes. Ezek a betegségek főként embereket érintenek, de például a világszerte előforduló nyugat-nílusi láz flavivírusa lovaknál is súlyos idegrendszeri problémákat és elhullást okozhat. Az igazi szúnyogok felelősek kutyák esetében a szív és bőrférgesség terjesztésért is.

A púposszúnyogok szerepet játszanak egyéb vérszívó paraziták mellett a nyulak myxomatózisának átvitelében.  A myxomavírus hatására jellegzetes duzzanatok alakulnak ki a nyúl fején és genitális tájékán, a betegség sokszor bakteriális tüdőgyulladással szövődik, és általában elhullással jár.

A lepkeszúnyogok közül egyes fajok a mediterrán vidéken a leishmanisos terjesztéséhez járulnak hozzá. A betegségért egy egysejtű parazita a felelős és főként kutyákban okoz jelentős problémákat. Magyarországon is vannak lepkeszúnyogok, de ezeknek nincs közvetítő szerepe, viszont az éghajlat változásának következtében van rá esély, hogy előbb-utóbb a szúnyogok élőhelyének kiszélesedésével az élősködő hazánkban is fellelhető lesz. A fertőzés lappangása akár évekig tarthat, valamint megjelenése is nagyon változatos lehet, ezért diagnosztizálása nem igazán egyszerű. A kutyákon bőrtünetek, karom elváltozások, belsőszervek elégtelensége esetén és idegrendszeri tünetek hátterében is felmerülhet a leismaniosis, ha volt mediterrán térségi látogatás az elmúlt években.

A szúnyogok ellen védekezhetünk szúnyogirtással és repellens (riasztó) szerekkel. Egyes esetekben, pedig a terjesztett kórokozók ellen védekezünk például a kutyáknál szív- és bőrférgesség ellen speciális féreghajtókkal, míg a lovaknál a nyugat-nílusi láz ellen, illetve a nyulaknál a myxomatózis ellen évente ismételt oltással.