Blog

Mérgezések- Fagyálló folyadék

Immunovet
Mérgezések- Fagyálló folyadék

Az autók fagyálló hűtőfolyadékjaiban etilénglikol van, ami egy szerves alkohol. Az autók téli ablakmosó folyadékjainak és a jégolvasztó sprayknek is gyakori összetevője, mivel fagyáspontja jóval alacsonyabb, mint a vízé.

Az autók fagyálló hűtőfolyadékjaiban etilénglikol van, ami egy szerves alkohol. Az autók téli ablakmosó folyadékjainak és a jégolvasztó sprayknek is gyakori összetevője, mivel fagyáspontja jóval alacsonyabb, mint a vízé.

 

Az etilénglikol édes íze miatt könnyen mérgezés áldozataivá válhatnak a kocsi télre való felkészítése miatt elől hagyott folyadékba beleívó házi állataink.

Még a leejtett hógömbből kiszivárgó folyadék felnyalogatása is problémákat okozhat, mivel az is tartalmazhat etilénglikolt. Sajnos szándékos mérgezések is előfordulhatnak. Az etilénglikol mérgezés gyakori áldozatai a kóborló cicák, akiknek nehéz elmagyarázni, hogy területük határait tartsák a kert határain belül. A téli autókarbantartás miatt előkerülő fagyállófolyadékok miatt enyhe „szezonalitás” figyelhető meg a mérgezések gyakoriságában. Leggyakrabban tél elején és tavasz elején találkozhatunk mérgezésre gyanús esetekkel, de mivel mérgezést nemcsak a véletlen kint felejtett fagyállófolyadékok okozhatnak, hanem sajnos szándékos mérgezések is előfordulnak így a szezonalitás határai elmosódnak.

A fagyállót fogyasztott állat először részeg emberre emlékeztető módon dülöngélhet, a folyadék gyomorirritatív hatása miatt hányhat, bágyadttá válhat. Lehet elfekvő, macskák fájdalmasan nyávoghatnak, hastapintáskor kifejezett fájdalmat jelezhetnek. Súlyos esetben idegrendszeri tüneteket is produkálhatnak (rángatózás, görcsök, tudatvesztés).

 

A mérgezés korai észlelése esetén az állatorvos célja a méreg eliminálása, hánytatással és adszorbensek adagolásával. Sajnos az etilénglikol gyorsan felszívódik és a szervezetben toxikusabb savi karakterű bomlástermékek keletkeznek, ezért a bomlásfolyamatok lassítására alkohol itatása is szóba jöhet.

A méreg főként a vesét károsítja. Mérgezéskor a hasi ultrahangon jellegzetes megjelenésű a vese képe (halo sing), a vérben megemelkednek a vesekárosodást jelző paraméterek (kreatinin, karbamid), a vizeletben kálcium-oxalát kristályok mutathatók ki. A kórelőzmény és a tünetek alapján általában könnyedén felállítható a diagnózis, de a gyógykezelés sajnos sokszor minden törekvés ellenére is eredménytelen. A mérgezett állatnak folyadékterápiára és sav-bázis egyensúlyának rendezésére van szüksége.

 

Nagyon fontos az orvosi ellátás mihamarabbi megkezdése.

Annál jobb a kórjóslat, minél előbb beavatkoznak. A szándékos mérgezések esetében nehéz bizonyítani a szándékosságot, nagyon vigyázzunk kedvenceinkre!