Blog

UV védelem

Immunovet
UV védelem

Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is szenvedhetnek olyan bőr- és szembetegségektől, amelyek hátterében a káros UV sugárzás állhat.

Az UV-védelem fontos szempont a kutyáknál, különösen a világos színű vagy vékony szőrű kutyáknál, mivel érzékenyebbek lehetnek az ultraibolya (UV) sugarak káros hatásaira. Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is szenvedhetnek olyan bőr- és szembetegségektől, amelyek hátterében a káros UV sugárzás állhat.

Kell-e aggódnunk attól, hogy kedvencünk leéghet-e a napon?

A szőrtelen világos bőrterületek védelmére naptejet használhatunk. Érdemes védenünk a világos bőrű és szőrű társainkat, különösen a fehér szőrű kedvenceinket a leégéstől. A világos orrhátak, a kopasz pocakok és belső combok az UV káros hatásainak leginkább kitett területek. Fehér színű kinti macskák esetén gyakori daganatos megbetegedés a laphámsejtes karcinóma, aminek a kialakulásában jelentős szerepet tölt be a káros sugárzás. Az elváltozások általában a macskák fülvégeit érintik vagy esetleg az orruk környékét. A betegség esetleg műtéti ellátással, az érintett területek kimetszésével orvosolható. Emellett a káros sugarak egyéb daganatos és autóimmun folyamatokban is részt vehetnek.

Fontos, hogy mindig legyen árnyékos hely, ahova a nap folyamán kedvencünk elbújhat az égető napsugárzás elől. A naptejek alkalmazása néhány egyednél még a sok árnyékos búvóhely ellenére is javasolt lehet. Érdemes felkeresni állatorvosunkat és személyre szabottan konzultálni a lehetőségekről.

Kutyánknak is érdemes napszemüveget hordania?

Amíg a bőr védelmére naptejet, a szem védelmére ma már kutyáknak szánt napszemüvegeket is alkalmazhatunk. A kutyanapszemüvegek segíthetnek megvédeni szőrös barátaink szemét az UV-sugárzástól, a portól, a széltől és a törmeléktől. Azonban nem minden kutya viseli kényelmesen, ezért elengedhetetlen, hogy kutyánkat fokozatosan hozzászoktassuk a napszemüveg viseléséhez, és gondoskodnunk kell arról is, hogy a napszemüveg megfelelően illeszkedjen. Nem minden kutyának kell napszemüveget hordania, különösen akkor, ha idejük nagy részét bent vagy árnyékos helyen töltik. Érdemes konzultálni állatorvosunkkal, hogy el tudjuk dönteni, hasznos lehet-e kutyánk szemeinek az UV-védelme, és hogy a napszemüveg megfelelő választás-e számára.