Blog

Gyakori szemészeti problémák, kutya és macska

Immunovet
Gyakori szemészeti problémák, kutya és macska

Fontos, hogy ha kutyánkon szemproblémák jeleit vesszük észre, forduljunk állatorvosunkhoz. Minél előbb keressük fel állatorvosunkat, annál nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni kutyánk szemének esetleges további károsodását.

Lássuk mik a leggyakoribb szemészeti problémák kutyáknál.

  1. Kötőhártyagyulladás: A kötőhártya egy vékony, átlátszó szövet, amely a szemgolyó elülső felületének egy részét borítja és a szemhéjakat béleli. A kötőhártyagyulladást különböző tényezők okozhatják, beleértve az allergiákat, fertőzéseket (vírusos, bakteriális vagy gombás eredetű), idegen testeket vagy egyéb szisztémás betegségeket. Kutyáknál a kötőhártya-gyulladás klinikai tünetei közé tartozik a kötőhártya kipirulása, duzzanata, a szem váladékozása (tiszta, sárga vagy zöld), hunyorítás, fokozott könnytermelés és a szemek dörzsölése. A kezelés jellemzően helyi szemészeti gyógyszereket, például kenőcsöket vagy cseppeket foglal magában, valamint az esetleges kiváltó ok orvoslását.
  2. Szaruhártya fekélyek: A szaruhártya fekélyek nyílt sebek vagy eróziók a szaruhártya felszínén, a szem átlátszó külső rétegén. Trauma, idegen tárgyak, karcolások, fertőzések vagy háttérben meglapuló szembetegségek okozhatják. A klinikai tünetek közé tartozik a hunyorítás, a kötőhártyák kipirulása, a könnyezés, a pupillák szűkülete, a szemváladékozás, a fényérzékenység és a csökkent látás. A kezelés általában helyi antibiotikum tartalmú gyógyszerek, fájdalomcsillapítók és a gyógyulást elősegítő szemcseppek adagolásából áll. Súlyosabb esetekben a konzervatív terápia önmagában nem elegendő. Ilyenkor a gyógyuláshoz műtéti ellátás is szükséges lehet.
  3. Keratoconjunctivitis sicca: A keratoconjunctivitis sicca (KCS), más néven száraz szem olyan állapot, amelyben a könnytermelés nem megfelelő, vagy rossz a könnyminőség, ami a szem kiszáradásához és irritációjához vezet. Ennek oka a könnymirigyek károsodása lehet, aminek hátterében leggyakrabban autoimmun folyamatok állnak. A klinikai tünetek közé tartoznak a kötőhártyák kipirulása, a szem erőteljes váladékozása és a hunyorítás. A betegség kezelésére általában műkönnyet és immunszupresszáns szemkenőcsöket vesznek igénybe.
  4. Ektropium: Az ektropium a lógó bőrű fajtáknál, a vérebeknél, a basset hundoknál és a masztiffoknál gyakori jelenség. A szemhéjak megereszkednek, így az alsó szemhéjak kötőhártyáinak felülete a levegővel szinte folyamatosan érintkezik, ami könnyezést, bőrpírt és kellemetlen érzést okoz, emellett a kötőhártyák fertőzésének veszélye is jelentősebb. A nagyon enyhe esetek nem igényelnek ellátást, vagy esetleg szemcseppekkel vagy szemkenőcsökkel kezelhetők, míg a súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra lehet szükség.
  5. Entropium: Az entropium a ráncos arcú fajtáknál, mint például a Shar-pei és a bulldog gyakrabban fordul elő. A szempillák és a szemhéjjak szélei befelé fordulnak, dörzsölik a szaruhártyát, fájdalmat és irritációt okoznak. A szemek duzzadtak és váladékosak lehetnek. A kezelési lehetőségek között szerepelhetnek gyulladáscsökkentő gyógyszerek, de gyakran sebészeti beavatkozás is javasolt, a felesleges szövetek eltávolításával, a szemhéjak helyzetének korrigálásával.
  6. Cseresznyeszem: A cseresznyeszem az olyan fajtáknál, mint a bulldog, mopsz és cocker spániel nagyobb gyakorisággal fordul elő. A belső szemzugban egy észrevehető rózsaszín vagy vörös cseresznyére emlékeztető képlet jelenik meg, ez az előesett harmadik szemhéj könnymirigye. A kezdeti szakaszban a szem masszírozása vagy szemcseppek alkalmazása segíthet, súlyos esetekben a mirigy műtéti visszahelyezése szükséges. A harmadik szemhéj porca is ficamodhat, ami hasonlít a cseresznyeszemhez.
  7. Glaukóma: A glaukóma vagy zöldhályog során a szemek helyzete változik, a megnagyobbodott szemnyomás miatt a szemgolyók kijjebb kerülnek, nagyobbnak tűnhetnek. A szem fájdalmassá, a szaruhártya homályossá válhat, és az állat hunyoroghat. Kedvencünk pupillái kitágulhatnak és a látása csökkenhet. A glaukóma hátterében többek között örökletes hajlam, uveitisz, szemlencse diszlokáció, intraokuláris daganatok állhatnak. A kezelési lehetőségek az állapot súlyosságától függően változhatnak, de általában magukban foglalják az intraokuláris nyomás csökkentésére szolgáló gyógyszereket, nem javuló esetekben sebészi beavatkozás is szükséges.
  8. Katarakta: A katarakta vagy más néven szürkehályog során a szemlencse felhőssé, átlátszatlanná vagy fehérré változik, aminek következtében kedvencünknél a gyenge fényviszonyok mellett látási nehézségeket, tárgyakba való ütközéseket figyelhetünk meg. A lencse természetes öregedése a kutyáknál is megfigyelhető, de ilyenkor a látásuk nem romlik. A szürkehályog hátterében gyakran örökletes betegségek vagy hormonális problémák (pl. cukorbetegség) állhatnak. Az egyetlen hatékony kezelés az érintett lencse eltávolítása és műlencsére történő cseréje.
  9. Uveitisz: Az uveitisz során a szemgolyó belső részei gyulladnak be. A szem homályossá válhat, a szemgolyó belsejében vér, gennyes váladék lehet megfigyelhető és fényérzékenység jelentkezhet. Az uveitiszt fertőzések, szaruhártyafekélyek, traumák és intraokuláris daganatok is előidézhetik. Az uveitisz kezelési lehetőségei közé tartozhatnak a helyi vagy szisztémás gyógyszerek a gyulladás csökkentésére és a fájdalom csillapítására, súlyosabb esetekben műtétre lehet szükség.

Fontos, hogy ha kutyánkon szemproblémák jeleit vesszük észre, forduljunk állatorvosunkhoz. Minél előbb keressük fel állatorvosunkat, annál nagyobb eséllyel tudjuk megelőzni kutyánk szemének esetleges további károsodását. Előfordulhat, hogy súlyosabb szemproblémák esetén állatorvosunk speciális szemész állatorvoshoz irányít minket annak érdekében, hogy kedvencünk a legmegfelelőbb kezelésben részesülhessen.

Az Immunovet egyes szemészeti esetekben az allergiás folyamatok és az immunválaszok modulálása révén segítheti kedvencünk gyorsabb gyógyulását.