Blog

Öreg kutya – öreg cica

Immunovet
Öreg kutya – öreg cica

Nehéz pontos határt szabni, nem lehet általánosítani, mert fajta, típus, testméret is befolyásolja kedvenceink várható élettartamát, de a kutyák nagyjából 8-10 éves kortól, míg a macskák 10-12 éves kortól számítanak időskorúnak.

A világ legidősebb kutyája 22,5 évet élt, míg a világ legidősebb macskája lassan betölti 28-adik életévét is.

Az állatorvostudomány fejlődése, a felelős állattartás, a kiegyensúlyozott táplálás, az állatok ivartalanítása mind hozzájárul, hogy kedvenceink minél tovább velünk lehessenek. A közepes és nagy testű kutyusok fajtától függően akár 15 évre, míg a kisebb testű társaik és a cicák akár 20 évre is hűséges társaink lehetnek. Azonban ahhoz, hogy időskorukat is egészségben és jókedvben töltsék, van egy két dolog, amire különösen érdemes odafigyelnünk.

 

Milyen élettani változásokat tapasztalhatunk kedvenceinknél a kor előre haladtával?

Az idősebb állatok életvitele jelentősen változhat. Kedvencünk aktivitása csökkenhet, komótosabbá válhat, többet alhat. Még az azelőtt igazán fürge kutyusoknál is előfordulhat, hogy átalusszák a gazdi kora reggeli munkába

készülődését.

Az ízületek fájdalmassága jellemzőbbé válhat, az ízületi problémák miatt a járás nehézkessé válhat. Észrevehetjük kedvencünkön, hogy lassan-óvatosan kel fel, nem szívesen lépcsőzik, nem ugrik fel már a kanapéra, esetleg járás közben botladozik.

A süketség és a látás romlása is gyakori panasz idős betegeinknél. A hallás romlásának a jele lehet az, ha nem figyel ránk, amikor szólunk neki, de ez még lehet a kor előrehaladtával jellemzően növekedő makacsság jele is, viszont különösen intő jel lehet, ha már a hűtőajtó vagy a konzerv nyitása, száraz eleség csörgése sem kelti fel kedvencünk figyelmét. A látásromlás miatt nekimehet tárgyaknak. Az érzékszervek beszűkülésével félénkebbé, visszahúzódóbbá válhat.

A szobatisztaság elvesztése is jellemző. Az inkontinencia gyakori jelenség, illetve egyéb szisztémás betegségek miatt, vagy egyéb szervek gyógyszeres kezelésének mellékhatásaként, több vízivás és több vizelet termeléséből fakadóan is előfordulhat.

Idős korban az immunrendszer ellenállóképessége csökken, kedvenceink fogékonyabbá válnak a fertőző betegségekre. Sajnos idősödő kedvencünk esetén a hormonális és daganatos megbetegedések előfordulásának az esélye is növekszik.

A testi panaszok mellett a szellemi leépülés is megfigyelhető. Az öregedő kutyánk furcsa viselkedésének, éjjeli aktivitásának, indokolatlan ugatásának hátterében akár demencia is állhat.

Mit tehetünk?

 

Mivel a kor előrehaladtával sok krónikus betegség kialakulásának gyakorisága növekszik, ezért évenkénti szűrővizsgálatok javasoltak, amik segítségével még a klinikai tüneteket nem mutató fázisban tetten érhetővé válnak a betegségek. Az évenkénti szűrővizsgálat vérvételből és hasi ultrahangból, esetleg mellkas röntgenből és szív ultrahangból állhat. A szükséges gyógyszerek mennyisége nőhet. Energiában szegényebb, kifejezetten idős állatoknak való táp etetésével megelőzhetjük a felesleges kalória bevitelt. Az immunrendszer támogatása az idős állatok esetében kiváltképpen javasolt. Az immunrendszerüket Immunovettel is erősíthetjük.

Nagyon fontos, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez. Ne várjunk el kedvencünktől a régebben elvárható dolgokat. Szeressük és ápoljuk idősként is, hiszen ő is mindig mellettünk volt.