Blog

Ajándékozzunk-e kisállatot karácsonyra?

Immunovet
Ajándékozzunk-e kisállatot karácsonyra?

Szinte mindenki ismeri a közösségi média felületeken terjedő megható videókat, amiken azt láthatjuk, mekkora örömet okozhat egy ajándékba kapott kiskutya vagy kiscica.

Ajándékozzunk-e kisállatot karácsonyra?

A karácsonyra kisállatot kérő gyerekek, a magányos nagyszülők, a kedvencét nemrég elvesztett barátunk mind ideális alanynak tűnhetnek, hogy meglepjük őket egy négylábú családtaggal. Az örömkönnyek alapján úgy gondolhatnánk, nem is lehet jobb dolgot ajándékozni a szeretteinknek, mint egy örök barátot. Mielőtt erre adnánk a fejünket, gondoljuk át, mivel is jár majd ez az ajándék.

Ha kisállatot ajándékozunk, azzal nem csak sok vidám percet és feltétlen szeretetet adunk a leendő gazdinak. Akár 10-15 évre kap egy társat, akiért felelősséggel fog tartozni, el kell látnia a szükségleteit, állatorvoshoz kell vinnie.

Egy háziállat befogadásának jól végiggondolt döntésnek kell lennie, amit ideális esetben a leendő gazdi hoz meg, figyelembe véve a saját lehetőségeit, életkörülményeit, anyagi helyzetét és igényeit. Sajnos az elsietett örökbefogadások legnagyobb vesztesei maguk a kisállatok, akik a gazdi kezdeti lelkesedésének elmúlásával sok esetben menhelyre, vagy az utcára kerülnek. Az aranyos kiskutya hamar teherré válik annak, aki nem volt felkészülve rá, hogy az egész életvitelét megváltoztatja majd. A napi több sétáltatás, a szobatisztaságra nevelés, vagy akár az esetleges károk, amiket a kölyök okoz a házban nem várt kihívásokat jelentenek. Az sem mindegy, kinek milyen fajtájú, jellemű kedvencet szándékozunk ajándékozni. Természetesen előfordulhat, hogy pontosan ismerjük a leendő gazdi vágyait és lehetőségeit is, de be kell látnunk, hogy a legtöbb esetben ez nem így van.

Ne gondoljuk, hogy a fentiek csak a kutyákra és macskákra érvényesek. Bár egy hörcsög, nyuszi vagy tengerimalac nem fog évtizedes elköteleződést jelenteni, az egzotikus kisállatok ajándékozása is komoly felelősséget ró a gazdira. Tartásuk sok esetben bonyolultabb, orvosi ellátásuk költségesebb is lehet, mint népszerűbb társaik esetében.

Ha mégis a karácsonyi forgatagba érkezik egy kisállat, lehetőséget kell biztosítani rá, hogy a gazdival töltött első időszak nyugodt, stresszmentes legyen. Ezt a sok vendégeskedés, utazás, sok újdonság és izgalom nem könnyíti meg. A költözés, az új emberek és környezet még az egészséges kisállatok immunrendszerét is megviselheti. Így javasoljuk, hogy nem csak karácsonykor, hanem minden esetben már a gazdihoz kerülés előtt kezdjék el támogatni a kisállat immunrendszerét Immunovet táplálékkiegészítővel!