Blog

Környezetgazdagítás – a macskaboldogság kulcsa

Immunovet
Környezetgazdagítás – a macskaboldogság kulcsa

A macskatartás alapvető kérdése, hogy kinti vagy benti életet szánunk kedvencünknek. Ez a kérdés a mai napig nagyon megosztó a gazdik körében. Napjainkban egyre népszerűbb a macskák benti tartása, hiszen ezzel rengeteg veszélytől meg tudjuk védeni szeretett kedvencünket, illetve a városi környezetben is lehetőség van ilyen módon macskatartásra.

A kinti élet során a cicáknak korlátlan lehetősége van a természetes viselkedésük kiélésére. Bár elsőre ideálisnak tűnhet a macskák kinti tartása, manapság sajnos sok veszélynek vannak kitéve a kint tartott cicák, így várható élethosszuk jelentősen rövidebb, mint bent tartott fajtársaiké. A territóriumuk védelmében verekedésbe kerülve komoly sérülések érhetik őket, illetve gyógyíthatatlan betegségeket kaphatnak el más macskáktól. Ragadozók prédájává is válhatnak, vagy rosszindulatú emberek áldozatai is lehetnek.

Ha úgy döntünk, hogy a cicánkat kizárólag a lakásban szeretnénk tartani, fel kell készülni rá, hogy természetes ösztönkészletét az emberi környezetben is hasznosítani tudja kedvencünk. A környezetgazdagítás eszközeivel otthonunkban olyan életteret tudunk biztosítani, amelyben a cica kiegyensúlyozott, boldog lehet mellettünk.

Búvóhelyek

Biztosítsunk cicánk számára többféle búvóhelyet a lakásban. A kartondobozoktól kezdve a plüss barlangokig sokféle lehetőség van erre. Érdemes kedvencünk hordozóját is búvóhelyként elhelyezni, hogy ne csak az orvoslátogatások legyenek köthetők hozzá, ezzel is csökkentve a hordozóba kerülés stresszét. Fontos, hogy a cicának legyen lehetősége magaslati helyre is feljutni, ahonnan belátják a környezetüket, számukra ez az egyik legnagyobb biztonságot nyújtó hely.

Kaparófák, macskavárak

Sok bosszúságot okozhat, amikor a macskák a kanapén vagy más bútorokon élezik a karmaikat. Ez könnyen elkerülhető, ha biztosítunk számukra saját kaparófelületeket. Az önmagukban kapható vagy macskavárakba épített, szizállal bevont kaparóoszlopok például jó alternatívák, de sok cica kedveli a kartonból készült, padlóra rakható kaparódeszkákat is. A karmok élezése mellett a kaparásnak jelölő funkciója is van – a talppárnáikról olyan feromonokat juttatnak a tárgyakra, amelyekkel megjelölik a saját területüket.  A macskavárak egyszerre biztosítanak lehetőséget a mászásra, a bujkálásra és a kaparásra is.

Játékok

A benti élet egyik legnagyobb hátránya a cicák számára, hogy a kevés inger miatt ellustulhatnak, ami elhízáshoz és az unalomból adódó magatartásbeli problémákhoz vezethet. Fontos, hogy cicánkat minden nap fizikailag és szellemileg is foglalkoztassuk. Ennek legjobb módja a közös játék. Rengeteg cicáknak kitalált játékot be tudunk szerezni a boltokban, de otthon is könnyen készíthetünk kedvencünknek elfoglaltságot. A pecás, tollas botos játékok, labdák, műegereket segítik kiélni a macskák vadászösztönét és mozgásra bírják őket. Az élelemmel tölthető labdák, logikai játékok a cicák szellemi stimulációját is biztosítják. Sok cica hajlandó jutalomfalatért trükköket is megtanulni.

Sétáltatás

Amennyiben szeretnénk cicánkat felügyelettel kivinni a kertbe, vagy esetleg kirándulni vinnénk magunkkal, fontos, hogy hozzászoktassuk egy szökésbiztos hámhoz és a pórázhoz. Sok cica szereti ilyen módon felfedezni a kinti környezetet, de nem minden macskát lehet hozzászoktatni a hámhoz.

Kifutók

Kertes házakban egyre elterjedtebb, hogy a cicáknak a lakásból nyíló, zárt kifutót építenek. A kifutóban a cicának lehetősége van biztonságos környezetben ismerkedni a külvilággal. Lakásokban sokszor az erkélyt építik be a cicák számára. A kifutók biztosítják a legjobb lehetőséget a cicáknak, hogy kinti környezetben, biztonságban tudják élvezni a természetes ingereket.

Az Immunovet termékek segítenek a cicák egészségének megőrzésében, illetve aktivitásának fokozásában és hozzájárulnak bundájuk szebbé és dúsabbá tételéhez.