Blog

Mivel védekezhetünk a paraziták ellen?

Immunovet
Mivel védekezhetünk a paraziták ellen?

A paraziták vérrel vagy szöveti törmelékekkel táplálkoznak, és jelenlétükkel zavarják, táplálkozássukkal károsítják kedvenceink egészséget. Emellett sokszor egyéb kórokozók terjesztésében is szerepet játszanak. Húsevő kis kedvenceinknél évente kötelező a belső paraziták irtása. A külső paraziták elleni védelem ugyan nem kötelező, de igencsak javasolt.

Külső és belső paraziták elleni védelem

A jó idő beköszöntével a kedvenceinket fenyegető élősködők száma is jelentősen növekszik. Ebben az időszakban az állatorvosok a rendelőkben gyakrabban találkoznak kullancsos kisállatokkal, és a szúnyogok aktivitásának növekedése miatt a szívférgesség elleni védelemre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a melegebb hónapokban.

Az élősködők olyan élőlények, amik lehetnek akár mikroszkópikus méretű egysejtűek; pontszerű, szőrben mászkáló, alig észrevehetők; vagy akár szabadszemmel is jól látható fonalszerűek. Az állatokon való előfordulásuk alapján megkülönböztetünk külső és belső élősködőket. A külső élősködők az állataink testfelszínén vagy a bőrükben laknak. Ide tartoznak például a bolhák, kullancsok, atkák. A belső paraziták az állataink belsejében, szervezetében fordulnak elő. Legismertebb képviselőik a belekben lakoznak, például a Dipylidium caninum, Giardia duodenalis, Trichuris vulpis, de ezenkívül sok egyéb szervben is megbújhatnak. Egyes bélférgek a szervezetben való vándorlásuk során a bélrendszeren kívül is felbukkanhatnak, míg más fonalféreg fajok a légutakban, erekben vagy a húgyutakban érzik magukat legjobban. A belső élősködők különböző tartózkodási helyeik miatt, sokféle tünet kialakulásának hátterében állhatnak.

A paraziták vérrel vagy szöveti törmelékekkel táplálkoznak, és jelenlétükkel zavarják, táplálkozássukkal károsítják kedvenceink egészséget. Emellett sokszor egyéb kórokozók terjesztésében is szerepet játszanak. Húsevő kis kedvenceinknél évente kötelező a belső paraziták irtása. A külső paraziták elleni védelem ugyan nem kötelező, de igencsak javasolt.

 

Mivel védekezhetünk a paraziták ellen?

 

Nyakörv

A nyakörvek a külső paraziták egy része ellen nyújtanak védelmet. Általában repellens (riasztó) hatású hatóanyagokat tartalmaznak, így például segítségükkel a szúnyogok kellemetlen csípéseiktől is meg tudják óvni kedvenceinket. A nyakörvek általában nem védenek az összes külső élősködő ellen, az atkák ellen gyakran nem alkalmasak, de nagyon lassú hatóanyag leadásuknak köszönhetően bolha és kullancs ellenes hatásukat akár 8 hónapig is megőrzik. A külső parazita ellenes nyakörv azoknak a kutyáknak igazán jó választás, akiknek nem túl hosszú a szőre, fontos, hogy a nyakörv a kutya bőrével érintkezzen, és nem úsznak vagy fürdenek a nyári melegben sem nagyon gyakran.

 

Spot on

A spot on-ok, olyan oldatok, amiket a szőr széthúzása után kell az állatok bőrére csöpögtetünk.  A spot on készítmények gyakran szélesebb spektrummal rendelkeznek. Védhetnek csak külső paraziták ellen vagy lehet csak belső parazita ellenes hatásuk, de előfordulnak kombinált verziók is köztük. A cseppek 1 vagy 3 hónapos védelmet biztosítanak kedvenceinknek, viszont ezek alkalmazására még inkább igaz, hogy a rendszeres fürdőzés csökkenti hatékonyságukat. Macskák esetén a legkedveltebb védekezési forma, mivel a fürge, és éles karmokkal rendelkező cicáinknak tablettát beadni sokszor lehetetlen feladat. A cicák rendkívül hajlékonyak, szóval ha nekik szeretnénk spot on-t feltenni, ügyelnünk kell arra, hogy a mar tájéknál hátrébb már ne csepegtessünk, nehogy lenyalogassák magukról.

 

Tabletta

A belső élősködők írtásának, vagyis a féreghajtásnak a leggyakoribb módja. Ezek általában széles spektrumú galandféreg és fonalféreg ellenes hatással is rendelkeznek. Egyes készítmények szívférgesség megelőzésére is alkalmasak. Érdemes finomfalatba csomagolnunk a tablettákat, hogy könnyebben lenyeljék kutyusaink, vagy állatorvosunk segítségét is kérhetjük a beadáshoz.

 

Rágótabletta

A rágótabletták a tabletták olyan formái, amik nagyobbak és ízesítettek. A kutyák nem egészben nyelik le általában, hanem csak rágás után. Külső paraziták elleni védelemre vagy féreghajtásra alkalmazzuk. Ezek között is vannak szívférgesség kialakulást gátlók. A rágótabletták általában kényelmesen adagolhatók, a legtöbb kisállat tényleg szívesen fogyasztja ezeket és a kombinált készítményekkel elég jó és kiterjedt védelmet biztosíthatunk kedvenceink számára.

 

Paszta

A paszta a krémeknél, kenőcsöknél sűrűbb szájon átadagolható gyógyszerforma. Belső parazita írtásra vesszük általában igénybe főként kölyök vagy kistermetű kisállatok esetén. Esetleg olyan cicáknál is jól jöhetnek, akik a tabletta beadást és a csepegtetést sem tolerálják. Sok esetben viszont a pasztákat egymás után 3 napig kell adagolni, egyes hatóanyagoktól függően, ahhoz, hogy hatásukat megfelelő biztonsággal ki tudják fejteni.

Annak érdekében, hogy számunkra a legkényelmesebb, kedvencünk számára a legoptimálisabb kombinációt megtaláljuk, mindenképp konzultáljunk állatorvosunkkal. Állatorvosunk segítségével megtalálhatjuk a megfelelő hatóanyagokat a legmegfelelőbb gyógyszerformában annak érdekében, hogy kedvenceink parazitáktól védve legyenek.