Blog

Bolhák, tetvek, atkák

Immunovet
Bolhák, tetvek, atkák

A kutyusainkat és cicusainkat különböző apró kis előlények támadhatják meg és jelenlétükkel, vérszívásukkal nyugtalaníthatják kis állatainkat, illetve viszketést idézhetnek elő.

Bolhák, tetvek, atkák

A kutyusainkat és cicusainkat különböző apró kis előlények támadhatják meg és jelenlétükkel, vérszívásukkal nyugtalaníthatják kis állatainkat, illetve viszketést idézhetnek elő.

Valami mozog kedvencünkön, de mégis micsoda?

Ezeket az aprócska lényeket külső parazitáknak nevezzük, mivel háziállatainknak a külső testfelületeiken, bőrükön, külső hallójárataikban élősködnek. Egyesek vért szívnak, mások hám és hámképleti maradványokat eszegetnek. Azonban ezek a paraziták elég jól rejtőzködnek, megbújnak a szőrrel fedett területeken, nehezen észrevehetők, ezért sokszor, ha valami nagyobb és inkább rovarszerűséget látunk mozogni kedvencünkön, az valószínűleg csak véletlen keveredett rá és igyekszik elhagyni. A rovarok közül a legyektől mindenképpen kell óvnunk kedvenceinket, mivel azok egyes fajai előszeretettel petéznek sebes bőrterületekre és a petékből kikelő lárvák nyűvességet alakítanak ki. A szúnyogok csípésük mellett a szívférgesség lárváinak terjesztéséről hírhedtek, de ezeket leszámítva általában a nagyobb bogarak vagy rovarok ártalmatlanok és csak átmeneti vendégek.

A bolhák, a tetvek vagy az atkák kiszúrásához már szemfülesebbnek kell lennünk, a gazdik általában nem magukat a külső parazitákat veszik észre, hanem azokra a panaszokra lesznek figyelmesek, amik ezeknek az élősködőknek a nyomán alakulnak ki.

Mit kell tudnunk a bolhákról?

A bolhák sötétbarna, vertikálisan lapított kis rizsszemnyi élőlények, amik tényleg hatalmas ugrásokra képesek, de ha kedvencünkön keresgéljük, akkor általában csak egy gyorsan átfutó kis barna foltként láthatjuk. Kevés bolha esetén könnyebb megtalálnunk ürüléküket, mert azt a szőrzetben széthagyják és bolhafésű segítségével azok egyszerűbben összeszedhetők. A bolha ürülék víz hatására jellegzetes vörös színt ereszt az elfogyasztott vértől. A bolháknak csak a kifejlett egyedi vannak jelen kedvencünk testén, a peték és a lárvák padlórepedésekben, szőnyegek mélyén fejlődnek, majd fejlődésük végén onnan ugrálnak vissza háziállatainkra.

A bolhák amellett, hogy csípéseikkel irritálják kisállatainkat, szerepet játszanak az uborkamag képű galandféreg terjesztésében is. A féreg a bolhákban fejlődik és miközben a kutyus próbálja magát megtisztítani a bolháktól és ezért megeszik egy-kettőt közülük, gyakran fertőződik a féreggel is. A bolhás kutyák és cicák sokat vakaródznak testszerte, de főként az ágyéki területen, bolha nyál allergiás egyedek súlyosabb tüneteket képesek produkálni, akár egy bolha jelenlétére is. A bolhanyál allergiás kutyák hátágyéki területén jellegzetes sebesedés figyelhető meg, „hot spot”, míg a cicákra inkább a testszerte megjelenő göböcskék „miliaris dermatitis” kialakulása jellemző.

A bolhásság kezelése elég összetett feladat, a bolhairtás mellett fontos a környezet alapos fertőtlenítése és a féreghajtás is.

Mit kell tudnunk a tetvekről?

A tetvesség relatív ritka kórkép. Kisállataink tetvei hasonlóan viselkednek a gyerekeknél előforduló tetvekhez. A tetvek fekete, lapos, a bolháktól kissé kisebb paraziták. Jellegzetességük, hogy petéik nem a környezetbe szórva fejlődnek, hanem a szőrszálakra ragasztva. Ezeket a petéket serkéknek is szokták nevezni. Tetves állatoknak is a vakaródzás a vezető tünetük.

Mit kell tudnunk az atkákról?

Az atkák még kisebbek, mint a bolhák és a tetvek. Az atkák között többféle fordulhat elő kisállatunkon. Megjelenhetnek ragadozó atkák, szőrtüsző atkák vagy rühatkák.

Ezek közül esetleg még a ragadozó atkák beazonosítására van esélyünk mikroszkóp nélkül. A ragadozó atkákat szokták emlegetni vándorló korpákként is, mivel fehéres áttetsző színükkel és apró méretükkel egy-egy elhaló hámdarabkához, vagyis korpához hasonlítanak, viszont az egyhelyben álló korpával ellentétben ők folyton mozgásban vannak. Elhalt hámdarabkákat fogyasztanak, vért nem szívnak.

A szőrtüsző atkák nevükhöz híven a szőrszálak mentén élősködnek. Ezek a paraziták már nem a testfelszínén, hanem mélyebben bújnak meg és méretük is mikroszkópikus. A szőrtüsző atkák ritkán okoznak tüneteket, általában csak a legyengült immunrendszerű, egyéb bőrproblémáktól szenvedő, nagyon fiatal vagy idős egyedekben jelenik meg a szőrtüsző atkásság generalizáltan. A lokális elváltozások gyakoribbak, pl. lábvég fertőzések. Gyakran nem okoznak viszketést még a látványos elváltozások esetén sem.

A rühatkák jeles képviselői a macskák fülrühösségét okozók, amik kávézaccra emlékeztető törmelékükkel teli rakják cicáink külső hallójáratait. A törmelékben szintén fehér színű kis foltokként az állatorvosunk otoszkóp segítségével felfedezheti őket, vagy a fülkenet mikroszkópos vizsgálatával bizonyosodhat meg jelenlétükről. Nagyon kínzó fülvakarást idéznek elő és előfordulhat az is, hogy a fülekből kimászva a homlok és arci területeken is kárt okoznak.

Az „igazi” rühösségnek a gyanúja főként azoknál a kisállatoknál merül fel, akik találkozhattak esetleg rókával, mert a rókák között nagyon gyakori. A fülkagylók széle és a könyök tájék a leggyakrabban érintett területek. A fülatkákhoz hasonló borzasztóan intenzív viszketést tudnak indukálni. Gyakran véresre-sebesre vakarják magukat a rühösségtől szenvedő állatok. A rühatkák felkutatása már a szakembereknek is fejtörést okoz. Pici méretük, a bőr mélyén való elhelyezkedésük és az elváltozásoktól gyakran távol eső jelenlétük miatt már-már felkutathatatlanokká válnak. Így a rühösség diagnosztizálásához sokszor nem elég egy bőrkaparék vizsgálat, hanem esetleg csak vérvizsgálattal és a vérben az immunrendszer által képzett atkák elleni ellenanyagok keresésével lehetséges. A másik módszer az, hogy alapos gyanú esetén az állatorvosunk elkezdi kezelni kedvencünket és majd a kezelés sikeressége bizonyíthatja azt, hogy tényleg rühösség állt a tünetek hátterében.

Igazán sok minden okozhat bőrtünetet és viszketést kedvenceinknél és ezeknek csak egy részét teszik ki a külső parazitákkal való fertőzések, és a különböző külső paraziták is sokszor hasonló tüneteket alakítanak ki, ezért gyakran nehéz pontosan elkülöníteni melyik okozza a kedvencünknél a panaszokat. A viszketegség kezelése nagyon összetett állatorvosi feladat.

Az immunrendszer erősítése viszont mindegyik esetben jó döntés, illetve a viszketős panaszok enyhítéséhez is hozzájárulhat az Immunovet így ezekben az esetekben is jó kiegészítés lehet.