Blog

Toklász veszély!

Immunovet
Toklász veszély!

A toklászba majdnem mindenütt belefuthatunk az emeletes házak közötti kutyafuttatótól, a saját kertünkön át a mezőkig. Nagyon szapora és nehezen kiírtható kis szörnyeteg.

A jó idő beköszöntével mindenki a természetbe vágyik, de a számtalan élményszerzési lehetőség mellett van egy két dolog, amire érdemes odafigyelnünk, ha a szabadban töltjük az időt kedvencünkkel.  A meginduló virágzás nem csak a pollenek allergiás tüneteket előidéző hatásaként okozhat gondot, hanem vannak olyan növények is, amik sérüléseket és sebeket képesek okozni kis kedvencünkön éles és szúrós részeikkel. Az összes szúrós növény közül a legrettegettebb a „toklász”. A toklászba majdnem mindenütt belefuthatunk az emeletes házak közötti kutyafuttatótól, a saját kertünkön át a mezőkig. Nagyon szapora és nehezen kiírtható kis szörnyeteg. A toklász valójában az egérárpa nevű pázsitfűféle magja, ami különleges formájának köszönhetően az arra járókelőkbe beleakad, így a mag képes messzire eljutni, ezáltal a növény szélesebb körben elterjedni. A baj csak az, hogy sajnos a toklász és a cipelője közti kapcsolat sokszor túl szorossá válik.

 

Bármelyik testrészére felakadhat kutyusunknak vagy a kijáró cicusunknak. Legszerencsésebb esetben még a szőrükön észrevesszük és könnyedén megszabadítjuk kedvenceinket a kellemetlen útitárstól, de sajnos nem mindig lehetünk elég gyorsak és szemfülesek. Gyakrabban képesek elbújni a fülekben, lábujjak közötti bőrben, szemben, orrban, de előfordulhatnak a hónalj tájékon vagy bárhol máshol is a bőr aláfúródva.

Az esetleges toklász probléma eszünk be kell jusson, akkor ha a nyári sétánk közben vagy a séta után a kutyusunk vagy kijáró cicusunk esetén a következő tüneteket tapasztaljuk:

  • rázza fejét, fel-felnyüszít, oldalra tartja a fejét-> fül
  • nyalogatja a lábát, felemelgeti, sántikál-> talp
  • könnyezik, nem nyitja ki a szemét, feldagad a szemhéja-> szem
  • szüntelenül prüszköl, mancsával dörzsöli az orrát-> orr

 

Azonban vannak esetek, amikor a tünetek nehezebben észrevehetők vagy nem olyan jellegzetesek, illetve nem biztos, hogy minden esetben azonnal jelentkeznek. A legrosszabb az egészben, hogy az alattomos formája miatt egyre mélyebbre ássa magát, emiatt egyre nagyobb lesz a kártétele és egyre nehezebb lesz az eltávolítása, ezért a hirtelen erőteljes, nem csillapodó tünetek esetén érdemes minél hamarabb felkeresni az állatorvosunkat. Az állatorvos igyekszik ébren megvizsgálni a gyanús területet, de sajnos ez nem mindig lehetséges a fájdalom, izgágaság vagy például az orr esetén a szűk járatok miatt. Amennyiben lehetséges ébren eltávolítják esetleg helyi érzéstelenítéssel komfortosabbá tehetik a beavatkozást, az esetek fennmaradó részében, viszont altatásra lesz szükséges. Abban az esetben, ha nem találják meg a bűnöst, akkor esetleg dunsztkötéssel segíthetik a szervezetből való távozását.

Az állatorvosi ellátás után a sérüléseket esetleg pár napig érdemes fertőtlenítenünk, és sebgyógyulás felgyorsításához akár az Immunovet készítményeket is igénybe vehetjük.