Blog

Hasmenés - okok, kezelés

Immunovet
Hasmenés - okok, kezelés

A hasmenéses kedvencünknek fájhat a hasa, görcsölhet, levertté, bágyadttá és étvágytalanná válhat. Esetenként lázasak is lehetnek. A hasmenéses panaszok gyakran hányással együtt járhatnak.

Definíció:

Hasmenés során a bélsár állaga hígabb irányba változik. A bélsár megjelenése lehet egészen vízszerűtől az enyhén lágyabb megjelenésűig. A bélsárürítés gyakorisága is változhat, sűrűsödhet, előfordulhat, hogy szobatiszta kutyusunk a lakásban üríti bélsarát. Az egyszerre ürített bélsár mennyisége is nőhet. Előfordulhat erőlködés is bélsárürítés közben, ilyenkor séta közben kedvencünk sokszor, kényszeresen veszi fel a bélsárürítési pozíciót. Hasmenés esetén a bélperisztaltikája sokszor felgyorsult, emiatt a bélből kevesebb víz és tápanyag tud felszívódni. Nagyon fontos, hogy a hasmenés nem egy betegség, hanem csak egy tünet, aminek hátterében nagyon sokféle betegség állhat. Egyszerűbb esetekben, akár pár nap alatt rendeződő, önlimitáló folyamat lehet, de súlyosabb esetekben krónikussá válhat, jelentős fogyáshoz vezethet, illetve a háttérokok függvényében különböző komplikációk, egyéb tünetek jelentkezhetnek.

 

Bélsár jellege:

Hasmenés esetén a bélsár megjelenése fontos lehet a differenciál diagnózis szempontjából, ezért a kórelőzmény felvételekor állatorvosunk részletes leírást kérhet az ürített bélsárról. A színe, szaga, konzisztenciája mind meghatározó lehet a betegség szempontjából. A bélsár és a bélsárürítés jellemzői segítenek az állatorvosnak behatárolni, hogy inkább vékonybélhez vagy vastagbélhez köthető a probléma forrása. A bélsár változhat jellegzetesen zsírosfényűvé, lehet nyálkás, tartalmazhat alvadt vért vagy friss vért.

Háttérokok:

A hasmenés kialakulása lehet gyomorbélirritáció következménye, aminek a hátterében egyszerű és akut esetekben állhat tápváltás, új jutalomfalat kipróbálása, leeső zsírosabb falatok vagy akár kukázás. Esetleg előfordulhat, hogy stressz vagy utazás miatt jelentkezik hasmenés, ami általában a bélrendszer felgyorsult motilitásával magyarázható.

Az akut esetekben fertőzés is állhat a háttérben. Főként a kölykök és az idősek fogékonyak a gyengébben védekező immunrendszerük miatt. Baktériumok, vírusok és paraziták kártétele nyomán is kialakulhat hasmenés.

Általában már inkább krónikus panaszok után derül fény allergiára, vagy a bélrendszert súlyosabban érintő problémákra. A bélflóra felborulása és az immunrendszer eredetű problémák sokszor több hetes-hónapos terápiára nem reagáló folyamatos vagy intermittáló hasmenéssel jelentkeznek. Egyéb szisztémás betegségek tüneteként is megjelenhet hasmenés. Ezek a betegségek nem csak a bélrendszert érintik, ezért a tüneteik is változatosabbak lehetnek. Ezek lehetnek daganatos megbetegedések, hormonális betegségek vagy parenchymás szervek diszfunkciói, gyulladásai.

Diagnosztika:

A hasmenéses beteg diagnosztizálása is a kórelőzmény felvételével kezdődik, és fizikális vizsgálattal folytatódik. A fizikális vizsgálat során állatorvosunk felmérheti a páciens kondícióját, hidratáltsági állapotát, lázat mérhet stb. A bélsár makroszkópos vizsgálata után, mikroszkóposan is érdemes szemügyre venni, illetve tenyésztést is lehet belőle végeztetni. Elérhetők gyorstesztek, amikkel a rendelőkben, helyben is tovább tudnak vizsgálódni az állatorvosok. Ezek segítségével különböző vírusos és parazitás fertőzésekre derülhet fény (Giardia, coronavírus és parvovírus). A laborokba továbbított mintákban egyéb fertőzések jelenléte után tudnak kutatni. A bélsár vizsgálatot ki lehet egészíteni hasi ultrahangos vizsgálattal, főként a gyomorbélrendszerre fókuszálva, de érdemes átvizsgálni a hasnyálmirigy tájékát, illetve érdemes ellenőrizni az egyéb hasi szervek morfológiáját is. Egy-két betegség esetén a vérvétellel kerülhetünk közelebb az eredményhez. Diagnosztikai lépésként próba terápia is szóba jöhet, például bélférgesség kizárásához féreghajtó tablettát adását vagy az eleség allergia felderítéséhez hipoallergén diéta etetését javasolhatja állatorvosunk. Krónikus, makacs, terápiára nem reagáló, vagy súlyosabb panaszokkal járó esetekben az diagnózis felállításához endoszkópos vizsgálat, gyomorbél tükrözés és szövettani mintavétel is szükséges lehet.

Gyógykezelés és prognózis:

A hasmenéses panaszok lehetnek súlyosak, amik mindenképp állatorvosi közreműködést igényelnek. Ezért azokban az esetekben mikor kutyusunk több napja hasmenéses, vagy akár rövidebb idő eltelte után is, ha rossz a közérzete, kistestű, kölyök vagy nem eszik, keressük fel állatorvosunkat. Egyszerű esetekben pár nap diéta, probiotikum adagolása elegendő. A bakteriális fertőzések kezeléséhez antibiotikumterápia, a parazitásfertőzések kezeléséhez féreghajtás javasolt. Ritkább esetekben a probléma összetett, sokrétű és a háttér betegség alapján nagyon sokféle stratégia, akár kórházi ellátás is szóba jöhet. Előfordulhatnak nehezen kezelhető vagy akár élethosszig tartó terápiát igénylő esetek is.

Az Immunovet az immunrendszer erősítésével, illetve antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásaival hozzájárulhat kedvencünk egészségének megőrzéséhez és a bélrendszer integritásának fenntartásához.