Blog

Áfonya műtét utáni lábadozása

Immunovet
Áfonya műtét utáni lábadozása

Áfonya egy igazi border collie, imád futkározni, cikázni a mezőn, viszont mindezt az elülső keresztszalagja bánta, elszakadt. Mázli a bajban, hogy Áfonya gazdája a mi állatorvos szakértőnk, Móritz Alma, így a legjobb kezekbe került. Alma megosztotta velünk Áfonya történetét:

Áfonya műtét utáni lábadozása

Ez a szalag a térd ízületének stabilizálásában játszik fontos szerepet, a szakadás diagnosztizálásánál is a stabilitás felborulását vizsgáljuk. Ha a szalag elszakad, akkor a sípcsont a combcsonttól jellegzetesen elmozdíthatóvá válik, ezt nevezik fióktünetnek. Ez egy elég gyakori ortopédiai probléma, amit konzervatív úton nem lehet kezelni. Sokszor már hónapokkal a „baleset” előtt észlelhetők kisebb-nagyobb sántaságok, mivel általában nem egy hirtelen mozdulat, hanem hosszabb folyamat, több apróbb sérülés vezet el a szakadáshoz.

A diagnosztizálás után minél előbb érdemes a műtétbe belevágni, hogy a térdízület a lehető legkevésbé szenvedje meg a felborult körülményeket. Többféle műtéti megoldás közül ma már a legelterjedtebb és legeredményesebb közepes és nagytestű kutyák esetén a TPLO technika.

A műtét után két hét gallér és két hónap box-nyugalom javasolt. Ebben a nehéz időszakban Áfonya lábadozását Immunovettel támogatjuk, azért hogy minél hamarabb újra önfeledten rohangálhasson.