Blog

Felkészülés a műtétre és a lábadozásra

Immunovet
Felkészülés a műtétre és a lábadozásra

Az állatorvoslás fejlődésével ma már számtalan műtéti ellátás elérhető kedvenceinknek. Az elmúlt években sok állatorvos specializálódott egy-egy szakterületre, így lehetőség van komoly, összetett, nagy beavatkozások elvégzésére is. 

Mit tehetünk, hogy a lehető legjobban felkészítsük kedvencünket ezekre a műtétekre? 

A legfontosabb, hogy mindig pontosan kövessük az állatorvosunk utasítását! Ő van leginkább tisztában kedvencünk általános állapotával és a műtét lehetséges kockázataival. 

Vannak tervezhető beavatkozások, ilyenkor fel tudunk készülni a műtétre. Javasolt az altatást megelőzni egy teljes belgyógyászati kivizsgálással, ami vérvizsgálatból, hasi ultrahangból, szükség szerint kardiológiai kivizsgálásból és mellkas röntgenfelvétel készítéséből áll. A vizsgálatok során még akkor is derülhetnek ki rejtett problémák, amik esetleg növelhetik az altatás kockázatát, amikor kedvencünk semmilyen tünetet sem mutat a mindennapos élete során. A kivizsgálás abban segít, hogy a műtéti altatás minél jobban tervezhető és minél biztonságosabb lehessen. 

Akut, életmentő műtétek esetén, sajnos kivizsgálásra gyakran nincs lehetőségünk, de nagyobb biztonságot ad az aneszteziológus kezébe, ha egy rendszeresen kivizsgált beteget kell altatnia, ezért kedvencünket, főként idősebb korában érdemes lehet (állapotától függően) akár fél-egy évente kivizsgáltatnunk. 

A lábadozás hossza és fajtája a műtét típusától függ.

Az állatorvosunk a beavatkozást követően részletes tájékoztatást fog adni arról, hogy mire kell számítani a következő napokban, hetekben, milyen gyógyszereket kell szedni, mik azok a tünetek, amivel mindenképpen vissza kell menni és mikor vannak a tervezett kontrollok.

Kisebb beavatkozásoknál általában elegendő, ha aznap otthon melegben, felügyelet alatt van a beteg. Általában az etetésében nincs nagyobb megkötés, egy könnyebb vacsora és kis egészségügyi séta lehet az aznapi program.

Nagyobb műtétek esetén már egész más a helyzet. Széles a spektrum, hogy mik tartoznak ebbe a csoportba, összetett onkológiai műtétek, ortopédiai- neurológiai beavatkozások, nagyobb fogászati kezelések, komoly lágyszervi műtétek. Ilyen esetekben szoros állatorvosi kontroll szükséges és az utasítások szigorú betartása. Az is előfordulhat, hogy a beavatkozást követően nem mehet haza azonnal a beteg, állatorvosi megfigyelésre lehet szükség. Gyomor-bélrendszeri műtétek vagy fogászati beavatkozások után kedvencünk táplálása is lehet nagyon speciális.

A legtöbb esetben szükséges a folyamatos sebvédelem, műtét utáni ruha vagy gallér viselésével, varratszedésig, ami általában 12-14 nap. Ortopédiai műtétek esetében gyakran 2-3 hónap szigorú mozgáskorlátozás szükséges, box nyugalom, csak kontrollált pórázas séták. Ebben az időszakban szükség lehet fizioterapeuta bevonására is. Nagy könnyebbséget jelenthet számunkra és kedvencünk számára is, ha a műtét utáni „furcsa” körülményekhez már a beavatkozás előtt hozzászoktatjuk. Bátran kérjük kutyakiképző segítségét, hogy hogyan szoktassuk gallérhoz, laza pórázas sétához és szobakennelhez kedvencünket. 

Kedvencünk műtét utáni lábadozását is segítheti az Immunovet. Az Immunovet erősíti az immunrendszert és támogatja a sebgyógyulást, ezáltal hozzájárul kedvenceink műtét utáni gyorsabb felépüléséhez.