Blog

Hőség riadó!

Immunovet
Hőség riadó!

A kutyák és cicák hőleadása korlátozottabb, mint a miénk, emiatt a számunkra kevésbé megterhelő környezeti tényezők is károsan hathatnak rájuk. Könnyebben hőgutát kaphatnak.

A rekkenő hőségben különösen oda kell figyelnünk kedvenceinkre!

Ebben a nagy melegben előfordulhat, hogy kutyusaink többet lihegnek, fekszenek, nagyobb mennyiségű vizet fogyasztanak és kevesebbet esznek. Ilyenkor nem kell egyből megijednünk, mert ez a természetes viselkedésük része. Azonban tudnunk kell, hogy a kutyák és cicák hőleadása korlátozottabb, mint a miénk, emiatt a számunkra kevésbé megterhelő környezeti tényezők is károsan hathatnak rájuk. Könnyebben hőgutát kaphatnak.

Mi az a hőguta és milyen tünetek jellemzik?

A hőguta során a külső hőmérséklet hatására megemelkedik a kutyusunk, cicusunk testhőmérséklete. Ez számos folyamatot indít be a szervezetben. Először is a hőleadás serkentődik, a légzés szaporábbá, a lihegés intenzívebbé válik. A nyál sűrűbb, a szájnyálkahártya tapadósabb lesz. A vér sűrűsödése miatt szaporább szívverést is tapasztalhatunk. A testhőmérsékletük megemelkedik (>39,5 °C). Emellett pupillatágulat, hányás-hasmenés, szédelgés, dülöngélő járás is előfordulhat. A legsúlyosabb esetben a központi idegrendszert érintő hatások miatt remegés, görcsök és kóma is kialakulhat.

 

Mit tehetünk, azért hogy kedvencünk jobban legyen?

Enyhébb esetekben engedjük be állatkáinkat a hűvösre vagy kísérjük őket az árnyékba, biztosítsunk nekik ivóvizet. Fokozatosan próbáljuk lehűteni őket, például hideg vizes törülközők segítségével. A hőguta komoly követkeményekkel járhat, ezért enyhébbnek tűnő esetekben is érdemes felkeresnünk állatorvosunkat, hogy ő is megvizsgálhassa kedvencünket.

 

Hogyan előzhetjük meg?

A kerti állataink számára legyen árnyékos, hűvös hely, ahova el tudnak vonulni pihenni. Akár kis medencét is felállíthatunk nekik, hogy le tudják hűteni magukat napközben. Legyen bőségesen ivóvíz kitéve nekik árnyékos helyre, amelyet rendszeresen ellenőrizzünk, nehogy túlságosan felmelegedjen.

A meleg napokon csak kora reggel vagy késő délután, estefelé sétáltassuk kutyáinkat.  Abban az esetben, ha szeretik a vizet, érdemes fürdésre alkalmas helyet felkeresnünk. Mindenképpen kerüljük a hosszú túrákat ebben az időben, és a séták során is gondoskodjunk megfelelő mennyiségű ivóvízről számukra.