Blog

A külső hallójárat gyulladása

Immunovet
A külső hallójárat gyulladása

A külső hallójárat gyulladása általában a gazdik körében csak fülgyulladásként emlegetett probléma, sok kutyát és cicát érint.

A fül külső-, közép-, és belsőfülre különíthető el. A külsőfület a fülkagyló és a külső hallójárat alkotja, ami a dobhártyáig tart.

A külső hallójárat gyulladása általában a gazdik körében csak fülgyulladásként emlegetett probléma, sok kutyát és cicát érint.

A fül külső-, közép-, és belsőfülre különíthető el. A külsőfület a fülkagyló és a külső hallójárat alkotja, ami a dobhártyáig tart.

Mitől alakul ki a külső hallójárat gyulladása?

A fülgyulladás kialakulásának a hátterében mindig lapul egy elsődleges kórok, ami lehet egy belepottyant idegen test, például egy toklász, vagy lehetnek paraziták is. Azonban az elsődleges kórokok nem mindig magukban a fülekben keresendők. A fülgyulladás kialakításáért felelős lehet szisztémás panasz is, például allergia vagy autoimmun betegség. Az elsődleges kórokok kártétele nyomán bakteriális vagy gombás fertőzések alakulhatnak ki. A fülgyulladás fenntartója lehet a hallójárat progresszív elváltozása vagy a középfülben meglapuló gyulladás is.

Kik hajlamosak a fülgyulladásra?

A fülgyulladás kialakulására hajlamosító tényezőkként hathatnak a fülkagyló és a hallójárat anatómia sajátosságai, például a hallójárat szőrössége, beszűkülése, elzáródása. Gyakrabban találkozunk fülgyulladással a lógó fülű fajtákban is, mint például a spánielekben, tacskókban, mivel a hallójárat a fülkagylók helyzete miatt kevésbé tud szellőzni. Sokszor akár a dobhártyáig szőrös a külső hallójárata a schnauzer, a yorkshire terrier vagy a west highland white terrier kutyáknak, illetve a brachycephal vagyis a „nyomottorrú” kutyafajtáknál az arcorri rész különleges formája miatt a hallójárat is beszűkülhet, de akár teljesen el is záródhat, így a fülzsír ürülése is korlátozottá válik.

Mit tapasztalhat otthon a gazdi, illetve mit lát az állatorvos, amikor belenéz kedvencünk fülébe?

A gazdi észreveheti, hogy kedvence többet rázza a fejét, többet vakarja a füleit, esetleg vakaródzás közben felnyüszít. A fülkagyló kipirulhat, beduzzadhat, előfordulhat, hogy váladék ürülése látszik. Ilyen esetekben javasolt felkeresni állatorvosunkat, aki otoszkóp segítségével belülről is szemügyre tudja venni a folyamatokat. Láthat fekélyeket, növedékeket, ellenőrizheti a dobhártya épségét. Emellett a makroszkópos vizsgálatot kiegészítheti mikroszkóropos vizsgálattal is. Ehhez egy fülpálcával citológiai mintát vesz, és kórokozók, esetleg daganatsejtek jelenléte után kutat. A kórokozók közül a paraziták okozta fülrühösség gyakran előfordul kijárós cicáknál. Ilyenkor kávézaccra emlékeztető sötét barna váladék jelenik meg a hallójáratban. Ezenkívül kialakulhat bakteriális, élesztőgombás vagy kevert fülgyulladás is. A váladék jellege a kórozóra jellemző lehet, ezért már a makroszkópos vizsgálat során is gyanítható, a citológiai vizsgálattal megerősíthető, hogy kedvencünknek pontosan milyen kórokozó által okozott fülgyulladása van. A bakteriális gyulladásoknál sokszor zöldes-sárgás gennyes, míg az élesztő gombás gyulladásoknál inkább barnás, jellegzetes szagú váladék fordul elő. Abban az esetben, ha a citológiában felfedezett baktériumok vagy gombák gyógyszerekkel szembeni ellenállóképességére is kíváncsi, állatorvosunk mikrobiológiai vizsgálatot végezhet/végeztethet. A hallójáratban felfedezett növedékek azonosításához kórszövettani vizsgálat is szükséges lehet. A diagnosztika azonban nem állhat meg minden esetben fülek vizsgálatnál, vannak olyan esetek, amikor mélyebbre kell ásni és fel kell kutatni a fülgyulladás háttérokait, amikhez esetleg allergia vagy endokrinológiai vizsgálatok elvégzése is ajánlottá válhat.

Akkor mégis, hogyan vághatunk neki a gyógykezelésnek, ha ilyen összetett a probléma?

Az idegentestet állatorvosunk eltávolítja, a hallójárat megtisztításához és fertőtlenítéséhez fülmosókat használhat, illetve helyileg fülcseppekkel kezelheti. Esetleg mindezt altatásban is elvégezheti, ha kedvencünk túlságosan izgága vagy nagyon fáj a füle. A rendelői vizsgálat után az állatorvos a helyi kezelések otthoni folytatását is előírhatja. Előfordulhat az is, hogy szisztémás kezelés is javasolt mondjuk egy középfül érintettség esetén, emellett a háttérokok tisztázása és ezeknek kezelése is szükséges lehet a panaszok teljes eliminálása érdekében vagy a remisszió elkerülésére. Végső esetben műtéti ellátás is lehetséges.

Az Immunovet hozzájárul a viszketés és a fülgyulladás enyhítéséhez.