Blog

Kutyasportok

Immunovet
Kutyasportok

A kutyás sportok űzése nemcsak kedvencünk számára kellemes időtöltés, ami közben sokszor a fajtájukra jellemző ösztöneiket is kihasználhatják, hanem a gazdáik számára is kitűnő szórakozási lehetőség.

Kutyasportok

Manapság már számtalan közös élményben lehet részünk kedvencünkkel. A kutyás sportok űzése nemcsak kedvencünk számára kellemes időtöltés, ami közben sokszor a fajtájukra jellemző ösztöneiket is kihasználhatják, hanem a gazdáik számára is kitűnő szórakozási lehetőség. Számos sportág közül választhatunk, így mindenki könnyedén találhat kutyusának megfelelőt.

Készítettünk egy listát ízelítőképp a legnépszerűbb kutyasportokról!

 • Agility:
  Ebben a sportágban a kutyáknak a lehető leggyorsabban kell végig jutniuk egy olyan pályán, amely akadályokat tartalmaz. A különböző akadályokon át kell ugraniuk, bújniuk, vagy végig egyensúlyozniuk.
 • Engedelmesség:
  Ez a sport az engedelmességre összpontosít, és olyan gyakorlatokat foglal magában, amelyek a kutya gazdájára való odafigyelését teszik próbára.
 • Rally obedience:
  A hagyományos engedelmességhez hasonlóan engedelmességi gyakorlatokat tartalmaz, de kevésbé merev, és több interakciót tesz lehetővé a felvezető és a kutya között.
 • Dock diving:
  Ebben a sportágban a kutyák egy dokkról rugaszkodnak el a medencébe, és az nyer, aki a legmesszebbre vagy legmagasabbra ugrik.
 • Flyball:
  Ez a sport egy váltóversenyt foglal magában, amelyben a kutyák átszáguldanak az akadályokon, megszerzik a labdát, majd azzal együtt visszaszáguldanak a felvezetőjükhöz.
 • Terelés:
  Ez a sport magába foglalja a kutyák kiképzését az állattartásra, például juhokra vagy szarvasmarhára, emellett magas szintű atletikusságot és intelligenciát kíván mind a kutyától, mind a felvezetőtől.
 • Man Trailing:
  Ennél a sportnál a kutyát arra tanítják, hogy kövesse az adott személy által hagyott szagnyomot. Ezek a kutyák nagymértékben támaszkodnak a szaglásukra, és nagy távolságra is képesek követni céljukat.
 • IGP:
  Az IGP három részből áll: nyomkövetésből, engedelmességből és őrző-védő munkából. Ezt a sportot eredetileg a munkakutyák képességeinek tesztelésére fejlesztették ki, és a mai napig használják a rendőrség és a katonai szervezetek szerte a világon.
 • Frizbi:
  Ebben a kutyasportban a kutyák próbálják elkapni a repülő frizbiket. Vannak versenyrendezvények is, ahol a kutyák összemérhetik tudásukat.
 • Súlyhúzás:
  A kutyák egy szánhoz vagy kocsihoz vannak kötve, és a súlyt egy bizonyos távolságra kell elhúzniuk. Ezt a tevékenységet gyakran olyan fajtákhoz kötik, mint az alaszkai malamut vagy a szibériai husky, amelyeket eredetileg is ilyen jellegű munkára tenyésztettek.

 

Ez csak néhány példa a sok létező kutyasport közül. Mindegyik sport egyedi kihívást jelent mind a kutyának, mind a felvezetőnek, és elősegítheti a köztük lévő kötelék erősítését, miközben elősegíti a kutya fizikai erőnlétét és mentális stimulációját.