Blog

Örökbefogadás előtti dilemmák, avagy hogyan válasszunk kutyát?

Immunovet
Örökbefogadás előtti dilemmák, avagy hogyan válasszunk kutyát?

Amikor megszületik a döntés, hogy kutyát szeretnénk befogadni, még nem feltétlenül gondolunk bele ennek a hatalmas változásnak a hatására az életünkre. A hozzánk, és életvitelünkbe illő kutyus kiválasztásához sorra végig kell vennünk, mit is várunk el az új kedvenctől, milyen helyzetbe kell majd neki beilleszkednie, mit tudunk biztosítani a számára? Egy felelős örökbefogadáshoz szükséges, hogy tisztában legyünk azzal, mivel jár egy új kutya jelenléte az életünkben.

Honnan, kitől?

Az első kérdés, hogy fajtatiszta, törzskönyves kiskutyát (esetleg tenyésztésből kivont felnőtt kutyát) szeretnénk, vagy mentett, menhelyi állaton szeretnénk segíteni. Ha valaki egy adott fajta iránt érdeklődik, érdemes utánajárni a fajtára jellemző tulajdonságoknak, úgy, mint temperamentum, emberekhez való viszony, más kutyákhoz való viszony, ugatásra való hajlam (hiszen vannak kifejezetten „hangos” fajták), milyen ápolást igényel a bundájuk, milyen betegségekre hajlamosak.

A menhelyeken is találhatunk fajtatiszta kutyákat, de ezeken a helyeken legtöbb esetben keverék kutyusokkal találkozhatunk. Sajnos az országban rengeteg mentett kutya várja, hogy gazdára találjon. A menhelyek lakói igen sokfélék, az egészen fiatal kölyöktől kezdve a nagyon idősig minden korosztályban találhatunk kutyát. A keverék kutyusok természetét nehéz előre megjósolni, de a velük foglalkozó dolgozók a menhelyen már valamennyire belelátnak a kutya viselkedésébe, így tudnak segíteni az érdeklődőknek.

Érdemes a menhelyen többször is meglátogatni a kiválasztott kutyust, elvinni sétálni, ismerkedni vele, mielőtt ténylegesen megtörténik az örökbefogadás.

A mentett kutyusok előélete sok esetben ismeretlen, de a menhelyek teljeskörű egészségügyi ellátásban részesítik a mentvényeket, így fajtatiszta társaikhoz hasonlóan chippelve, oltva, féreghajtva, szívférgességre szűrve és legtöbb esetben ivartalanítva várják gazdájukat.

Léteznek olyan menhelyek, ahol kifejezetten adott fajtájú kutyák mentését végzik, ezek a fajtamentések. Ezeken a helyeken általában szaporítóktól mentett, vagy más rossz körülmények közül  kiemelt fajtatiszta vagy fajtajellegű kutyusokat találhatunk. Előéletük miatt ezek a kutyák sokszor küzdenek egészségügyi vagy magatartásbeli problémákkal, így a befogadásukhoz legtöbbször tapasztalt, türelmes gazdit keresnek.

 

Mire készüljek?

Amennyiben kölyökkutya mellett döntöttünk, fel kell készülni a kezdeti időszak nehézségeire. A kiskutya rendkívül aranyos és szórakoztató társ, ám rengeteg törődést igényel. A szobatisztaságra tanítás feladata a gazdira hárul, ami a gazdi addigi napi ritmusának jelentős változását jelenti. A kölyköt élete első fél évében rendszeresen kell állatorvoshoz vinni, hogy megkapja a kötelező és ajánlott oltásait. A szocializáció, a tanulás, a kiskutya első élményei a világban mind a gazdin múlnak.

Ha felnőtt kutyát fogadunk örökbe, sok esetben adott, hogy a kutyus szobatisztán kerül az új otthonába, a nyakörvet és pórázt ismerve, sétára készen. Előfordulhat azonban, hogy a befogadott kutyus még soha nem volt pórázon sétáltatva, lakásban tartva, így ezekhez is hozzá kell szoktatnunk. A rossz tapasztalatokkal rendelkező, bizonytalan kutyák esetében a beszoktatási periódus hosszadalmas és nehéz lehet, amihez türelmes, kitartó gazdira van szükség.

Minden kutya esetében javasolt, hogy kutyaiskolában is tanuljon egymásról a kutya-gazdi páros, illetve ezeken az alkalmakon a kutya más fajtársaival és más emberekkel is tud felügyelet mellett szocializálódni.

 

Van már otthon állatom, ki fognak jönni egymással?

Ha már van kutya a családban, érdemes előre tájékozódni, hogy a választott új kutya kijön-e a fajtársaival. Lehetőség szerint közös séták alatt ismerkedjenek először, számukra semleges területen. Az új kutya hazaérkezésekor fontos, hogy régebb óta ott lakó kedvencünk se érezze azt, hogy rá már nem jut annyi figyelem és törődés, mint korábban. Nehezebb esetekben kutyakiképző segítségét is kérhetjük az összeszoktatáshoz.

Amennyiben cicánk van otthon, akkor sem kell elvetni a kutya örökbefogadásának ötletét. Sok esetben össze lehet szoktatni őket, néha még barátság is kialakul közöttük. A macskának fontos, hogy legyenek olyan helyek az életterében, ahol a kutya nem tudja elérni, így biztonságba elvonulhat. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a macskák számára egy új családtag érkezése minden esetben jelentős stresszt jelent, így az ő egészségüket az ilyen időszakban fokozottan támogatni kell.

A változásokkal teli időszakban is szükség van az immunrendszer megerősítése, amihez mi az Immunovetet ajánljuk. Ezért is indítottuk útjára jubileumi akciónkat a márkánk 20. születésnapja alkalmából. 2023-ban 20 állatokat segítő szervezetet, valamint szervezetenként 20 örökbefogadó gazdit ajándékozunk meg Immunovettel. Most, hogy a legtöbb állatvédő szervezet és menhely nagyon nehéz helyzetben van, szerettünk volna a lehetőségeinkhez mérten mi is segíteni nekik. Ezzel a kampánnyal rengeteg állatnak tudunk segíteni, és nagyon sok szervezethez és gazdihoz jutunk el közvetlenül. Facebook és Insta oldalunkon is folyamatosan osztjuk meg az információkat az akcióról. Tartsatok velünk! https://www.facebook.com/Immunovet