Blog

Kölyökkutyák

Immunovet
Kölyökkutyák

A kölyökkutyák igen érzékenyek a fertőzésekre, mert az immunrendszerük még nem elég fejlett. A kölyökkor sok stresszes eseménnyel jár, ami tovább ronthat az ellenállóképességükön.  Az első nagy stresszel járó esemény életükben az elválasztás, ilyenkor a kölykök az anyakutya és alomtársaik mellől új otthonaikba kerülnek.

Az újdonsült gazdiknak érdemes ilyenkor annak a tápnak az etetését folytatni, amit előtte evett és nem azt is rögtön változtatni, mivel minden újdonsághoz alkalmazkodnia kell a kölykök szervezetének. Ráadásul a tápváltás következtében gyakran hasmenés is jelentkezhet.

Oltások

Kölyökkorban ismerkedik meg a kutyus az állatorvossal is, hiszen az ajánlott és a kötelező oltások beadásáért rendszeresen fel kell keresnünk az állatorvosunkat. Az oltások eleinte akár csökkenthetik a kölykök szervezetének védekezőképességét, mivel az anyakutyától esetlegesen ellenanyagokat is „örökölhetnek”, amik a korai életszakaszaikban védik a kölyköket egyes fertőző betegségekkel szemben. Ezt maternális immunitásnak nevezzük és rendszeresen oltott vagy fertőzésen átesett anyakutyák kölykei esetén számíthatunk az ellenanyagok jelenlétére. Emellett az oltások a beadást követően a szervezet lefoglalásával szintén immunszupresszióhoz vezethetnek rövidtávon. Hosszútávon viszont nagy segítséget nyújtanak kedvenceinknek az oltóanyagban fellelhető kórokozókkal szembeni védelemben.

Szocializáció

A kölyökkor alatt nem csak az immunrendszer megfelelő védekezőképességének felépítése a feladatunk, ilyenkor történik a kölykök szocializációja is, a kölykök felfedezik a körülöttük lévő világot. Ebben az időszakban nagyon sok új inger éri őket, megismerkednek a környezetükkel, az emberekkel és fajtársaikkal is.

Ez egy igazán sűrű, élményekkel, játékkal és rosszalkodással teli időszak, viszont a fertőzéseknek jobban kitett apróságoknál egy-egy apróbb tünetre is érdemes jobban odafigyelnünk. Kölyökkutyáknál gyakrabban és súlyosabb tünetekkel jelenhetnek meg fertőző betegségek, olyanok is, amik egészséges felnőtt társaiknak nem ártanának és akár tünetmentesen átesnének rajtuk.

A vírusos betegségek egy részének kialakulását vagy súlyosabb tünetek nélküli átvészelését oltásokkal előzhetjük meg. Emellett nagyon fontos az immunerősítés is ebben a kritikus peridódusban.

A kölyökkutyusok immunrendszerének erősítéséhez is igénybe vehetjük az Immunovet készítményeit.