Kutatások

Az Immunovet hatása viselkedésproblémás lovakban

Az Immunovet hatása viselkedésproblémás lovakban

Egy több éven át tartó vizsgálatban kimutatták, hogy Immunovet etetés hatására csökken a különböző problémás magatartásformák előfordulása lovakban.

Egy több éven át tartó vizsgálatban kimutatták, hogy Immunovet etetés hatására csökken a különböző problémás magatartásformák előfordulása lovakban.

A lovak viselkedését számos tényező befolyásolhatja, ideértve tartási körülményeket, hormonális hatásokat és a hasznosítás irányát. Kedvezőtlen hatásokra könnyen alakulnak ki bennük viselkedésproblémák (pl. agresszió, szorongás, idegesség, engedelmesség hiánya), amelyek a velük való munkavégzést, sportot és szabadidős tevékenységet nehezítik, így fontos ezen magatartásformák, valamint a kiváltó okok kezelése.

Négy éven keresztül, összesen 91 állat bevonásával tesztelték az Immunovet hatását olyan lovakon, amelyek mindegyike valamilyen problémás magatartást mutatott az Immunovet etetés kezdete előtt. A vizsgálatban az Immunovet szignifikánsan csökkentette ezen káros viselkedésformák előfordulását, amelyet 1-től 5-ig tartó skálán értékeltek az állatok gondozói. A kutatásban változatos korú (2-től 35 évig) és hasznosítási irányú kancák és herélt mének vettek részt.

Mindemellett a hosszan tartó felmérésben a tünetek javulását tapasztalták azon esetekben is, amikor a résztvevő állatok a magatartásproblémák mellett más betegségben is szenvedtek. Leírtak jobb étvágyat és súlygyarapodást, kólikás tünetek enyhülését, valamint jótékony hatást pata-, szőr- és bőrproblémák esetén. A kísérlet eredményeiről szóló publikációban kiemelik, hogy ezen szempontok nem képezték a vizsgálat közvetlen tárgyát, csak további megfigyelésként kerültek leírásra, ennek ellenére azonban ígéretes eredményeket jelentenek az Immunovet potenciális jótékony hatásaival kapcsolatban.

A fentiek alapján elmondható, hogy az Immunovet számos, egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett lovak viselkedési problémáinak enyhítésére is alkalmas lehet.

Forrás:

1. Weetman, M., Davies, T., Brown, R., Murray, M., Pollock, P., Sutton, D., 2018: Fermented wheat germ extract effect study on horse behaviour. Veterinary Times.