Kutatások

Immunovet: jelentős sejtvédő hatás a takarmány penészgombák toxinjaival szemben

Immunovet: jelentős sejtvédő hatás a takarmány penészgombák toxinjaival szemben

Az Állatorvostudományi Egyetemen egy friss vizsgálatban az Immunovet védő hatását vizsgálták penészgombák toxinjaival szemben.

Az Állatorvostudományi Egyetemen egy friss vizsgálatban az Immunovet védő hatását vizsgálták penészgombák toxinjaival szemben.

A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt mérgező vegyületek, melyek a gabonafélék magjaiban fordulhatnak elő, ha a szántóföldön gomba fertőzte meg a növényt. Ez leggyakrabban meleg, párás időszakokban jellemző, amikor a növények fertőzöttsége akár 50-60%-os is lehet. A toxinok a tápokba és takarmányokba kerülve számos módon károsíthatják háziállataink egészségét: apoptózist, vagyis sejthalált okoznak az immunrendszer sejtjeiben, oxidatív stresszt váltanak ki, valamint negatív hatással vannak a bélhám integritására, mely utóbbi elengedhetetlenül szükséges a bél megfelelő felszívó és védekező funkciójának ellátása céljából.

Egy, az Állatorvostudományi Egyetemen végzett friss kutatásban az Immunovet védő hatását vizsgálták különböző mikotoxinokkal szemben. Bélhámsejteket kezeltek DON és T-2 toxinokkal, valamint ezek kombinációjával, melyek a takarmányok szennyezőjeként leggyakrabban előforduló mikotoxinok közé tartoznak. Az Immunovet sejtekre kifejtett hatását önállóan és a toxinokkal kombinációban is elemezték. A károsítás, valamint az esetleges védő hatás megismerése céljából mérték a sejtek életképességét, a sejtréteg integritását, valamint az oxidatív stresszt jelző molekulák mennyiségét.

Az Immunovet önmagában alkalmazva fokozta a sejtek életképességét és a sejtréteg integritását. Mikotoxinokkal kombinációban adagolva védő hatást mutatott a toxinok által kiváltott oxidatív stressz és integritás-csökkenéssel szemben. Az eredmények alapján az Immunovet hozzájárulhat az állati szervezet egészséges sejtműködésének fenntartásához a takarmány mikotoxinokkal való szennyeződése esetén.

Forrás:
Prokoly Dorottya, Pomothy Judit, Pásztiné Gere Erzsébet (2019): Fermentált búzacsíra kivonat (Immunovet) hatásának vizsgálata fuzáriotoxinokkal indukált sertés bélhámsejteken. Kutatási jelentés. ÁTE, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék.