Kutatások

Immunovet hatásai nagylétszámú nyúlállományokban

Immunovet hatásai nagylétszámú nyúlállományokban

Az Immunovet számos, többszáz nyúlon végzett vizsgálatban pozitív hatást mutatott az állatok egészségi állapotára és fejlődésére.

Az Immunovet számos, többszáz nyúlon végzett vizsgálatban pozitív hatást mutatott az állatok egészségi állapotára és fejlődésére.

A kétezres évek elején több, különböző fajtájú és korú nyúlon végeztek etetési kísérletet Immunovettel, minden esetben többszáz állat bevonásával. Napos, valamint választás utáni nyulak esetén elsősorban az állatok egészségi állapotát, míg anyanyulak etetésénél azok utódainak fejlődését kísérték figyelemmel.

Napos nyulak egy csoportjának tápját 10 héten át egészítették ki Immunovettel és összehasonlították egy normál, valamint egy antibiotikumos tápot fogyasztó csoport eredményeivel. A legszembetűnőbb különbség a választás ideje alatt volt: az Immunovetet kapó csoportban egyáltalán nem volt elhullás, annak ellenére, hogy ez az egyik legstresszesebb időszak az állatok számára. Összehasonlításképp a kontroll csoport állatainak 8,99%-a elpusztult ekkor és még az antibiotikumot fogyasztó nyulak körében is tapasztaltak elhullást. Az egészségvédelemre gyakorolt hatás mellett leírták, hogy az Immunovet pozitívan befolyásolta az állatok súlygyarapodását is.

A fentiekkel egybehangzó eredményt kaptak egy másik vizsgálatban, ahol választástól kezdve (35 napos kortól) etettek a nyulakkal Immunovetet, összesen körülbelül egy hónapon át. Az Immunovetet kapó csoportban a kísérlet alatt 3,6%-kal kevesebb volt az elhullás a kontrollhoz képest (11,7% az előbbiben, 15,3% az utóbbiban), élősúlyuk pedig 4,5%-kal haladta meg a kontroll csoport nyulaiét. Anyanyulak, illetve azok utódainak etetés során azt találták, hogy az Immunovet csoport anyanyulainak utódai választáskor 5,5%-kal nagyobb súlyúak voltak, mint azon anyák kisnyulai, amik nem kaptak kiegészítést a tápjukba.

Az kísérletek eredményei egybehangzóan azt mutatják, hogy az Immunovet pozitív hatással van a nyulak egészségi állapotára, ezáltal segít megbetegedés nélkül átvészelni a megterhelő életszakaszokat, valamint előnyösen hat súlygyarapodásukra is.

Forrás:
Kovács Melinda, 2003: Az IMMUNOVET (fermentált búzacsíra) természetes alapanyagú hozamfokozó szer hatásának vizsgálata házinyúlban.
Kósa Emma, Jakab László, Szakács Árpád, Csutorás István, 2003: Az Immunovet-HBM kiegészítő takarmány hatása hízónyulak termelésére.
Jakab László, 2001: Immunovet-HBM kísérlet anyanyulakkal, OLIVIA Kft., Ócsa.