Kutatások

Immunovet: hatékonyan alkalmazható a májsejtek egészségének megőrzésében

Immunovet: hatékonyan alkalmazható a májsejtek egészségének megőrzésében

Egy friss vizsgálatban az Immunovet hatékony májvédőnek bizonyult bakteriális méreganyagok okozta károsodás esetén patkányból izolált májsejteken vizsgálva.

Egy friss vizsgálatban az Immunovet hatékony májvédőnek bizonyult bakteriális méreganyagok okozta károsodás esetén patkányból izolált májsejteken vizsgálva.

A máj mind az emberi, mind pedig az állati szervezetben az anyagcsere és a méregtelenítés központi szervének tekinthető. A táplálkozás során felvett anyagok, ideértve a potenciálisan toxikus vegyületeket is, a bélből való felszívódás után közvetlenül a májba jutnak, ahol különféle kémiai átalakuláson esnek át, mielőtt a központi vérkeringésbe kerülnének, amely majd elszállítja őket a szervezet minden sejtjéhez. Méreganyagok esetén a májban lejátszódó reakciók célja az, hogy a veszélyes anyagokat ártalmatlanítsák, mielőtt azok elérnék az egyéb létfontosságú szerveket. Ugyanakkor ebből következik, hogy a máj a mérgező vegyületek hatásainak leginkább kitett szerv, amely esszenciális védő szerepet lát el az elfogyasztott toxikus anyagokkal szemben. A máj károsodása során igen gyakran oxidatív stressz alakul ki, amely antioxidáns hatású májvédők adagolásával mérsékelhető.

Egy friss kutatásban az Állatorvostudományi Egyetemen patkányból izolált májsejteken vizsgálták az Immunovet hatását. A sejteket Salmonella enterica ser. Typhimurium baktériumból származó toxinokkal kezelték, amely baktérium igen gyakran okoz bélrendszeri fertőzést háziállatainkban. A toxin mellé Immunovetet kaptak a sejtek, valamint összehasonlítás céljából két májvédőként használt gyógyszer hatóanyagot is. Vizsgálták, hogy képes-e az Immunovet mérsékelni a toxin által a májsejtekben kiváltott oxidatív stresszt, tekintettel arra, hogy korábbi vizsgálatokban más sejttípuson már antioxidáns hatásúnak bizonyult.

A kísérletek során azt tapasztalták, hogy az Immunovet szignifikánsan csökkenteni tudta a bakteriális toxin által kiváltott oxidatív stresszt májsejteken: hatására alacsonyabb volt a sejtek szabadgyök termelése, valamint a sejtmembrán károsodására utaló molekulák mennyisége is. Az Immunovet hatása a két, kereskedelmi forgalomban kapható gyógyszer hatóanyaghoz hasonló volt. Összegezve elmondható, hogy az Immunovet hatékonyan alkalmazható a májsejtek egészségének megőrzésére.

Forrás:
Mátis Gábor, Mackei Máté, Oláhné Orbán Kata, Neogrády Zsuzsanna, Jerzsele Ákos (2019): A fermentált búzacsíra-kivonat (Immunovet®) hatása a máj redox homeosztázisára. In vitro vizsgálatok patkány primer májsejttenyészeten. Kutatási jelentés. ÁTE Biokémiai Osztály, valamint ÁTE Gyógyszertani és Méregtani Tanszék.