Kutatások

Immunovettel a fertőzések ellen

Immunovettel a fertőzések ellen

Az Állatorvostudományi Egyetemen egy friss vizsgálatban az Immunovet védő hatását vizsgálták penészgombák toxinjaival szemben.

Az Immunovet több vizsgálatban bizonyította hatékonyságát fertőző betegségek megelőzésében.

Háziállatainkat életük során számos fertőző kórokozó támadhatja meg, ideértve baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint különböző külső- és belső parazitákat (pl. bolhák, tetvek, férgek) is. Enyhébb esetekben az immunrendszer képes leküzdeni ezeket, de súlyosabb fertőzéseknél az állatok gyógyszeres terápiára szorulnak. Az antibiotikumoknak, gomba-, vírus- és parazitaellenes szereknek, valamint a gyulladáscsökkentőknek számos mellékhatása lehet, így a fertőző betegségek kezelésekor ezekkel is számolni kell. A nem megfelelően megválasztott vagy adagolt hatóanyagok súlyos szervi problémákat okozhatnak állatainknak, továbbá jelentősen megnyújthatják a kezelési időt. Emiatt a modern (állat)orvostudomány egyöntetűen a betegségek megelőzését preferálja a kezeléssel szemben.

A fertőző betegségek megelőzésében alapvető jelentőségűek a megfelelő higiéniai viszonyok és az állat immunrendszerének egészséges működése. Az Immunovet, az állatok immunrendszerének támogatásával hozzájárulhat a fertőzések megelőzéséhez. Ilyen jellegű hatásait több klinikai vizsgálatban is igazolták.

Egy 2004-es tanulmányban brojlercsirkék több csoportját Mycoplasma gallisepticum baktériummal fertőzték, majd az egyik csoport antibiotikumos kezelést kapott, egy másikat Immunovettel etettek, a harmadik pedig kezeletlenül maradt. Vizsgálták az állatok fejlődését, a baktérium terjedését a szervezetükben, valamint a kórokozó által kialakított elváltozások súlyosságát. Az Immunovetet fogyasztó madarak minden vizsgált szempontból hasonló eredményt mutattak, mint az antibiotikummal kezeltek: a kezeletlen állatokhoz képest jobb volt a súlygyarapodásuk, kevesebb szervi károsodás alakult ki bennük és kevesebb madár szerveiből vagy véréből lehetett kimutatni a kórokozót. Az Immunovet tehát az antibiotikumhoz hasonlóan mérsékelni tudta a fertőzés terjedését és súlyosságát az állatokban (1).

2018-ban Salmonella Typhimuriummal végeztek hasonló fertőzéses vizsgálatot brojlercsirkékben. A SalmonellaTyphimurium egy világszerte előforduló, hasmenést okozó baktérium, amely állatokat és embereket egyaránt megfertőzhet. A kórokozó a bélsárral terjed, így egy baromfi telepen állatról állatra is könnyen átjut, továbbá nem megfelelő higiénia esetén szennyezheti a tojásokat, vagy vágóhídon az állatok húsát, ami ételmérgezéshez vezethet a fogyasztóban. A vizsgálatban brojlercsirke csoportok néhány egyedét mesterségesen fertőzték SalmonellaTyphimuriummal, majd vizsgálták, hogy 5, 12 és 19 nap múlva hány állat mutatja a betegség tüneteit, azaz hány állatra terjedt át a kórokozó. Az állatok egy része mindeközben Immunovettel kiegészített tápot fogyasztott. Az Immunovettel etetett csoportokban szignifikánsan kevesebb csirke mutatta a Salmonella fertőzés tüneteit, vagyis az Immunovet csökkenteni tudta az állatok közti átfertőződés mértékét (2).

Jelen vizsgálati eredmények alátámasztják, hogy az Immunovet hatékony lehet állataink természetes védekező-képességének erősítésében, ellenállóbbá téve őket ezáltal a fertőző kórokozókkal szemben.

Forrás:
  1. Stipkovits L, Lapis K és mtsai, 2004: Testing the efficacy of fermented wheat germ extract against Mycoplasma gallisepticum infection of chickens. Poultry Science. 83. 1844-1848.
  2. Jerzsele Á, Somogyi Z és mtsai, 2019: A fermentált búzacsíra-kivonat hatása brojlercsirkék mesterséges SalmonellaTyphimurium fertőzésére. Magyar Állatorvosok Lapja. 142. 77-85.