Kutatások

Az Immunovet hatása a bélcsatorna egészségére

Az Immunovet hatása a bélcsatorna egészségére

Egy friss tanulmány szerint az Immunovet hatékonyan alkalmazható a bakteriális bélfertőzések okozta bélhámkárosodás megelőzésében és kezelésében.

Társ- és haszonállatainkban egyaránt gyakran fordulnak elő baktériumok okozta bélfertőzések, amelyek hasmenéses tünetekkel, hasfájással, súlyos esetben lázzal és rossz általános állapottal járnak. Ezeket igen gyakran Gram-negatív baktériumok okozzák (pl. E. coli és Salmonella fajok), amelyek sejtfalában található egy endotoxin (LPS) nevű anyag. A bélfertőzések során ezen endotoxin felszabadulása okozza a károsodás jelentős részét, mivel a bélhámsejtekben gyulladást, oxidatív stresszt és integritás károsodást képes kiváltani, amelyek következtében a bélhám által alkotott védőréteg sérül, és a baktériumok, valamint az endotoxin bejuthatnak a vérkeringésbe, a teljes szervezetre kiterjedő káros hatásokat okozva.

Az Állatorvostudományi Egyetemen egy friss vizsgálatban a bélfertőzések folyamatát modellezve bakteriális endotoxinnal kezelt (sertésből származó) bélhámsejteken vizsgálták az Immunovet hatását. A kutatás során azt tapasztalták, hogy az Immunovet képes az endotoxin által kiváltott mindhárom káros folyamat mérséklésére, vagyis gyulladáscsökkentő, antioxidáns és integritásvédő hatást is mutatott a vizsgált rendszerben. Mindezek alapján elmondható, hogy az Immunovet alkalmas lehet bakteriális bélfertőzések elleni védekezésre, hozzájárulva ezzel állataink egészségének megőrzéséhez.

 

Forrás

Karancsi Z, Móritz AV, Lewin N, Veres AM, Jerzsele Á, Farkas O, 2020: Beneficial effect of a fermented wheat germ extract in intestinal epithelial cells in case of lipopolysaccharide- evoked inflammation. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Article ID 1482482. doi: 10.1155/2020/1482482