Kutatások

Antioxidánsok a szervezetben és a táplálkozásban: funkció és jelentőség

Antioxidánsok a szervezetben és a táplálkozásban: funkció és jelentőség

Az antioxidáns vegyületek kulcsfontosságú védő szerepet látnak el az emberi és állati szervezet sejtjeiben, de működésük időről időre támogatásra szorul, melyben segítséget nyújthat állatainknak az Immunovet.

Az antioxidáns vegyületek kulcsfontosságú védő szerepet látnak el az emberi és állati szervezet sejtjeiben, de működésük időről időre támogatásra szorul, melyben segítséget nyújthat állatainknak az Immunovet.

Az emberi és állati szervezet egészséges működése során nap mint nap keletkeznek a sejtekben szabadgyökök (reaktív oxigén- és reaktív nitrogén gyökök), azaz kifejezetten reakcióképes, oxigént vagy nitrogént tartalmazó, rövid életű molekulák. Ezek mennyiségét, optimális esetben a szervezet saját antioxidáns hatású anyagai, valamint a táplálkozás során felvett antioxidánsok (pl. C és E vitamin) tartják kordában, azáltal, hogy többféle módon hozzájárulnak a szabadgyökök inaktiváláshoz. Ennek a jól szabályozott egyensúlynak köszönhető, hogy normál esetben ezek a reaktív molekulák nem okoznak károsodást az emberi és állati sejtekben.

Oxidatív stressznek nevezzük azt az állapotot, amikor a szabadgyökök és az antioxidánsok aránya felborul, utóbbiak mennyisége nem tud lépést tartani a keletkező szabadgyökökkel. Ilyen egyensúlyát vesztett állapot többnyire akkor alakul ki, ha a szervezetet valamilyen megterhelés éri, ami lehet akár tartós stressz (állatok esetében például költözés, gazda váltás, nem megfelelő tartási vagy etetési körülmények, szociális stressz a körülötte élő emberek vagy más állatok miatt), illetve egy hosszan tartó betegség is. Ekkor, a túlzott mennyiségben jelen lévő szabadgyökök károsítják a sejtekben található fehérjéket, zsír természetű anyagokat és a DNS-t is, ami a sejt öregedéséhez, pusztulásához, vagy akár daganatok kialakulásához vezethet.

Az oxidatív stressz állapotában kialakuló károsodások ellen védelmet nyújthat, ha a szervezet saját antioxidáns működését ugyanilyen hatású étrendkiegészítőkkel támogatjuk. Az Immunovet mind korábbi, mint friss kutatási adatok alapján bizonyítottan antioxidáns hatással rendelkezik, jelentősen képes csökkenteni a szabadgyökök mennyiségét. Rendszeres és előírásoknak megfelelő fogyasztásnál az Immunovet hozzájárulhat ahhoz, hogy társállataink sejtjeinek hosszútávú egészséges működése fennmaradjon.

Forrás:
  1. Jimenez, A.G., Winward, J., Beattie, U., Cipolli, W., 2018: Cellular metabolism and oxidative stress as a possible determinant for longevity in small breed and large breed dogs. PLoS ONE, 13(4): e0195832. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0195832
  2. Parekh, K., 2018: The Effects of Fermented Wheat Germ Extract on the Condition and General Status in Companion Animals. Thesis. Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék.