Immunovet: több vizsgálatban bizonyított hatékonyság a fertőző betegségek megelőzésében

Az Állatorvostudományi Egyetemen legújabb kutatásában az Immunovet fertőző betegségekre való hatékonyságát vizsgálták

Háziállatainkat életük során számos fertőző kórokozó támadhatja meg, ideértve baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint különböző külső- és belső parazitákat (pl. bolhák, tetvek, férgek) is. Enyhébb esetekben az immunrendszer képes leküzdeni ezeket, de súlyosabb fertőzéseknél az állatok gyógyszeres terápiára szorulnak. 
Az antibiotikumoknak, gomba-, vírus- és parazitaellenes szereknek, valamint a gyulladáscsökkentőknek számos mellékhatása lehet, így a fertőző betegségek kezelésekor ezekkel is számolni kell. A nem megfelelően megválasztott vagy adagolt hatóanyagok súlyos szervi problémákat okozhatnak állatainknak, továbbá jelentősen megnyújthatják a kezelési időt. Emiatt a modern (állat)orvostudomány egyöntetűen a betegségek megelőzését preferálja a kezeléssel szemben.

A fertőző betegségek megelőzésében alapvető jelentőségűek a megfelelő higiéniai viszonyok és az állat immunrendszerének egészséges működése. 

Az Immunovet, az állatok immunrendszerének támogatásával hozzájárulhat a fertőzések megelőzéséhez. Ilyen jellegű hatásait több klinikai vizsgálatban is igazolták.

Egy 2004-es tanulmányban brojlercsirkék több csoportját Mycoplasma gallisepticum baktériummal fertőzték, majd az egyik csoport antibiotikumos kezelést kapott, egy másikat Immunovettel etettek, a harmadik pedig kezeletlenül maradt. Vizsgálták az állatok fejlődését, a baktérium terjedését a szervezetükben, valamint a kórokozó által kialakított elváltozások súlyosságát. Az Immunovetet fogyasztó madarak minden vizsgált szempontból hasonló eredményt mutattak, mint az antibiotikummal kezeltek: a kezeletlen állatokhoz képest jobb volt a súlygyarapodásuk, kevesebb szervi károsodás alakult ki bennük és kevesebb madár szerveiből vagy véréből lehetett kimutatni a kórokozót. Az Immunovet tehát az antibiotikumhoz hasonlóan mérsékelni tudta a fertőzés terjedését és súlyosságát az állatokban.

2018-ban Salmonella Typhimuriummal végeztek hasonló fertőzéses vizsgálatot brojlercsirkékben. A Salmonella Typhimurium egy világszerte előforduló, hasmenést okozó baktérium, amely állatokat és embereket egyaránt megfertőzhet. A kórokozó a bélsárral terjed, így egy baromfi telepen állatról állatra is könnyen átjut, továbbá nem megfelelő higiénia esetén szennyezheti a tojásokat, vagy vágóhídon az állatok húsát, ami ételmérgezéshez vezethet a fogyasztóban. A vizsgálatban brojlercsirke csoportok néhány egyedét mesterségesen fertőzték Salmonella Typhimuriummal, majd vizsgálták, hogy 5, 12 és 19 nap múlva hány állat mutatja a betegség tüneteit, azaz hány állatra terjedt át a kórokozó. Az állatok egy része mindeközben Immunovettel kiegészített tápot fogyasztott. Az Immunovettel etetett csoportokban szignifikánsan kevesebb csirke mutatta a Salmonella fertőzés tüneteit, vagyis az Immunovet csökkenteni tudta az állatok közti átfertőződés mértékét.

Jelen vizsgálati eredmények alátámasztják, hogy az Immunovet hatékony lehet állataink természetes védekező-képességének erősítésében, ellenállóbbá téve őket ezáltal a fertőző kórokozókkal szemben.

Forrás:
1. Stipkovits L, Lapis K és mtsai, 2004: Testing the efficacy of fermented wheat germ extract against Mycoplasma gallisepticum infection of chickens. Poultry Science. 83. 1844-1848.
2. Jerzsele Á, Somogyi Z és mtsai, 2019: A fermentált búzacsíra-kivonat hatása brojlercsirkék mesterséges Salmonella Typhimurium fertőzésére. Magyar Állatorvosok Lapja. 142. 77-85.


FINATECH II. Kockázati Tőkealap
Kockázati Tőke

Minden jog fenntartva! Copyright © Immunovet Kft.