Immunovet: hatékonyan alkalmazható a májsejtek egészségének megőrzésében

Egy friss vizsgálatban az Immunovet hatékony májvédőnek bizonyult bakteriális méreganyagok okozta károsodás esetén patkányból izolált májsejteken vizsgálva.

A máj mind az emberi, mind pedig az állati szervezetben az anyagcsere és a méregtelenítés központi szervének tekinthető. A táplálkozás során felvett anyagok, ideértve a potenciálisan toxikus vegyületeket is, a bélből való felszívódás után közvetlenül a májba jutnak, ahol különféle kémiai átalakuláson esnek át, mielőtt a központi vérkeringésbe kerülnének, amely majd elszállítja őket a szervezet minden sejtjéhez. Méreganyagok esetén a májban lejátszódó reakciók célja az, hogy a veszélyes anyagokat ártalmatlanítsák, mielőtt azok elérnék az egyéb létfontosságú szerveket. Ugyanakkor ebből következik, hogy a máj a mérgező vegyületek hatásainak leginkább kitett szerv, amely esszenciális védő szerepet lát el az elfogyasztott toxikus anyagokkal szemben. A máj károsodása során igen gyakran oxidatív stressz alakul ki, amely antioxidáns hatású májvédők adagolásával mérsékelhető.

Egy friss kutatásban az Állatorvostudományi Egyetemen patkányból izolált májsejteken vizsgálták az Immunovet hatását. A sejteket Salmonella enterica ser. Typhimurium baktériumból származó toxinokkal kezelték, amely baktérium igen gyakran okoz bélrendszeri fertőzést háziállatainkban. A toxin mellé Immunovetet kaptak a sejtek, valamint összehasonlítás céljából két májvédőként használt gyógyszer hatóanyagot is. Vizsgálták, hogy képes-e az Immunovet mérsékelni a toxin által a májsejtekben kiváltott oxidatív stresszt, tekintettel arra, hogy korábbi vizsgálatokban más sejttípuson már antioxidáns hatásúnak bizonyult.

A kísérletek során azt tapasztalták, hogy az Immunovet szignifikánsan csökkenteni tudta a bakteriális toxin által kiváltott oxidatív stresszt májsejteken: hatására alacsonyabb volt a sejtek szabadgyök termelése, valamint a sejtmembrán károsodására utaló molekulák mennyisége is. Az Immunovet hatása a két, kereskedelmi forgalomban kapható gyógyszer hatóanyaghoz hasonló volt. Összegezve elmondható, hogy az Immunovet hatékonyan alkalmazható a májsejtek egészségének megőrzésére.

Forrás:
Mátis Gábor, Mackei Máté, Oláhné Orbán Kata, Neogrády Zsuzsanna, Jerzsele Ákos (2019): A fermentált búzacsíra-kivonat (Immunovet®) hatása a máj redox homeosztázisára. In vitro vizsgálatok patkány primer májsejttenyészeten. Kutatási jelentés. ÁTE Biokémiai Osztály, valamint ÁTE Gyógyszertani és Méregtani Tanszék.


FINATECH II. Kockázati Tőkealap
Kockázati Tőke

Minden jog fenntartva! Copyright © Immunovet Kft.