Belgajuhász-nagyhatalom lettünk!

Interjú Kivágó Arnolddal, hazánk 2016-os FMBB világbajnokával, a 2017-es és a 2018-as IPO* világbajnokságon kimagasló eredményeket elért versenyzővel.

Arnold és kutyája Lito vom Adlerauge az idei, szlovéniai FMBB Világbajnokságon bravúros fináléval a dobogó második fokáig jutott.

A kitűnő eredmény apropóján kerestük meg Őt és kérdeztük eddigi verseny tapasztalatairól, felkészüléseikről és jövőbeni terveikről.

 

Immunovet: Mióta van kutyád? Van más háziállatod is, vagy elkötelezett kutyatartóként „csak kutyásnak” vallod magad?

Kivágó A.: 1983-ban lett egy kis németjuhászom, akkor, vele mentem le először a csepeli kutyaiskolába. Az ottani oktatótól, Molnár Sanyi bácsitól tanultam meg az alapokat, Ő tett az IPO sport szerelmesévé, ami máig megmaradt. Az első pillanattól komolyan foglalkoztam ezzel a sporttal. Már az elején volt is pár sikerünk, több kisebb versenyt is megnyertünk. Országos bajnokságon a negyedik hely volt a legjobb eredményünk, sőt később az IPO 3 és az FH vizsgáig is eljutottunk (akkoriban még K-lll-as vizsgának hívták).

Immunovet: Mióta vagy Lito gazdája? Miért pont Lito fajtáját, a belga juhászt választottad?

Kivágó A.: A belgák állnak hozzám a legközelebb, mert olyanok, mint én. Litot 2011-ben vásároltam az egyik legnevesebb kennelből (Adlerauge).

Immunovet: Vannak jellegzetes fajtavonások a belga juhászoknál? Mit emelnél ki, amiben ők különlegesek?

Kivágó A.: Nem tudom megfogalmazni mi is az, ami egy belga juhászban vonz engem. Én inkább a jó kutyát keresem. Litoban ezt maximálisan megtaláltam.

Immunovet: Mióta foglalkozol kutyás sportokkal? Hogy látod a kutyás sportok helyzetét ma (hazai és nemzetközi viszonylatban)?

Kivágó A.: Amikor kezdtem, 1983-ban, mindenki, aki elment egy kutyaiskolába ezzel a sporttal találkozott. Nem is nagyon volt más. Valamikor a háború után találták ki a rendőr és katonakutyák munkájának imitációjára, majd az összes többi kutyás sportág is ebből alakult ki az évek során. A magyar munkakutya sport folyamatosan fejlődik mióta a határok megnyíltak. Majdnem minden évben van is egy érmesünk valamelyik sportban.

Immunovet: Miért pont ezt a sportágat választottad? Mindenképpen kutyás sportot szerettél volna és véletlenül találtál rá erre a vonalra? Esetleg mások, szintén kutyások ajánlották?

Kivágó A.: Akkoriban csak ez a sport volt. Azóta is ennek vagyok a szerelmese. A kutyafajtát választom a sporthoz, nem a sportot a kutyához. Litot is azért vásároltam, mert a felmenői mind kiválóak voltak ebben a sportban. Ez a sport a kutyás sportok királya, mondhatni a Forma 1-e. Ide kellenek a legsokrétűbb kutyák. Nem elég egy dologban jónak lenni, mindhárom ágazatban kimagasló eredménnyel kell végezni.

 

Immunovet: Mikor volt az első közös versenyetek Litoval? Melyik versenyetekre vagy a legbüszkébb? Melyik versenyetekre emlékszel a legjobban, és miért?

Kivágó A.: Litoval az első közös versenyünk 2015. márciusában volt, amit meg is nyertünk. Így kerültünk be a válogatottba és már májusban a finálét (is) megnyerve ötödik helyezést értünk el a világbajnokságon. Ez a Píseki (Csehország) verseny áll a szívemhez legközelebb. Talán azért erre emlékszem a legszívesebben, mert ez volt életünk első nemzetközi sikere. Azt hiszem itt volt a csapat hangulat is a legjobb.

Lito minden alkalommal megnyerte a finálét, Ő nagyon jó a hajrában. 2015-ben a kilencedik helyről lettünk az ötödikek, 2016-ban az elsőről maradtunk az elsők, idén pedig a tízedikről a másodikak.

Immunovet: Szerinted mi a Ti párosotok titka? Vajon egy másik kutyával is elérnél/elértél volna hasonló sikereket, hasonlóan sok munkával? Vagy ez a kettőtök teljes összhangjának/egymásra találásának köszönhető?

Kivágó A. : A titok? Nem hinném, hogy volna. Talán a sok munka, ami bennünk van. De tény, hogy Lito és én nagyon egy húron pendülünk. Egyek vagyunk, tudjuk, hogy mit akar a másik. Azt gondolom, hogy egy másik kutyával nem lennék ilyen sikeres.

Immunovet: Milyen versenyszámokban indultatok idén? Szerinted Lito melyikben a legjobb és miben érdemes még fejlődnie? Vannak Litonak és Neked kedvenc feladataitok?

Kivágó A.: Az IPO sportban nyomkövető, engedelmes és őrző-védő feladatok vannak. Lito az őrző-védőben a legjobb, de a többi gyakorlatban is kimagasló.

Fejlődnünk mindig és mindenben kell, hiszen a sport is fejlődik évről évre. Jönnek a fiatalabb kutyák, Litonak pedig velük kell versengenie.

Már 7 éves lesz idén. Szerintem a világon nincs még egy ilyen kutya, mint Ő.

Immunovet: Mikor felálltok a starthoz és végigmentek az adott körön pontosan mi a Te feladatod? Hogyan tudod jól vezetni a kutyádat? Mire kell különösen figyelned Litonál?

Kivágó A.: Nehéz kérdés. Minden ágazatban más dologra kell figyelnünk. Ő nagyon akar dolgozni, nekem kell „visszafogni” Őt. A nagy akarata hibákba sodorhatna minket. 2017-ben ki is zártak minket, mert nem eresztette el már a 3. vezényszóra sem az embert. Nagyon akart harcolni. Szerintem pont ettől az akarattól Ő a legjobb. Persze csak ha tudom irányítani az ösztöneit és ezt az akaratot.

A tréningeken mi fejlesztjük és képezzük jobbá, hogy energikusabb, pontosabb legyen. Sajnos néha megesik, hogy nem sikerül bevenni a „kanyart”, de ez minden sportág velejárója.

Immunovet: A versenyszámokat bírák pontozzák. Pontosan miket figyelnek? Milyen pontozási rendszer szerint versenyeztek?

Kivágó A.: A kutya akaratát, energiáját pontozzák. Nézik a pontosságot, hogy mennyire önálló, segíti-e a gazda a kutyáját nem megengedett testjelekkel, stb.. Fontos, hogy a kutya szívvel hajtsa végre a munkát! Ha kényszerből dolgoznánk, kizárnának.

Immunovet: Hogyan áll össze egy világbajnoki 1., 2., vagy 3. hely? Versenyszámonként, vagy az összes versenyszámot együttesen nézve hoznak döntést a bírók?

Kivágó A.: Mind a három ágazatot külön bírálják. Az ott szerzett pontokat adják össze a végén. A sorrend az összesített pontszámok alapján alakul ki.

 

Immunovet: Mi kell ahhoz, hogy pl. az én belga juhászom is hasonló sikereket érjen el? Hogyan lesz egy kis belga juhászból világbajnok, nagy belga juhász?

Kivágó A.: Nagyon sok célirányú munkával és megfelelő tenyészetből vásárolt kutyával.

Immunovet: Van valami különleges ajándék, vagy finom falat 1-1 verseny után? Mivel és hogyan ünneplitek az eredményes versenyt, hogyan ünnepeltétek meg a szlovéniai ezüst érmet?

Kivágó A.: Semmi ilyen nincs. Mi mindketten szeretjük ezt csinálni. Az az ünnep, ha csinálhatjuk. Nem jár külön jutalom egyikünknek sem.

Immunovet: Hogyan telik most egy napotok? Úgy van ez a világbajnok sportoló kutyáknál, ahogy a világbajnok sportoló embereknél is: folyamatos edzés, szinten tartás és megfelelő étrend továbbra is? Már van következő cím, aminek a megszerzése lebeg előttetek, vagy most pihenés és nyaralás jön?

Kivágó A.: Amint haza értünk a következő tréning napon már tréningeztünk is. Nincs szünet. Ha időnk és egészségünk engedi, mindig dolgozunk. Szeptemberben a minden fajtájú kutyák világ bajnoksága lesz a következő megmérettetésünk Olaszországban. Lito és én ott leszünk!

*A kutyás bajnokságok egyik legnépesebb és legösszetettebb versenye az IPO, a Nemzetközi Munkakutya Szövetség által munkakutyák számára előírt vizsga program.

 A sportág nehézségét az adja, hogy a kutyáknak és gazdájuknak egyszerre három különböző kompetenciában is együtt kell működniük és kimagaslót nyújtaniuk, ezek:

  • az un. engedelmességi feladatok,

  • a nyomkövetési feladatok, valamint

  • az őrző-védő feladatok.

Amíg általában a kutyák csak külön-külön teljesítenek kiemelkedően fentiekben, addig az IPO versenyek lényege, hogy extrém terhelés alatt, valamennyi versenyszámban mérjék össze tudásukat a párosok, ráadásul a teljes feladatot az első húsz helyezettnek kétszer kell végrehajtania, ami szintén példátlan más versenyekhez képest.

A magyar belga juhász válogatott (Hungária Malinois Club) évek óta képviseli hazánkat FMBB Világbajnokságokon a fent említett kategóriában, egyre nagyobb sikerrel.

Az Immunovet büszke arra, hogy a 2017-es év sikerei után 2018-ban is támogatója lehetett a csapatnak, többek között Kivágó Arnold és Lito párosának.

Közös célunk, hogy ezek után is hozzásegítsük Őket a további sportsikerek eléréséhez!

Immunovet – Extrém terhelés alatt is.

www.immunovet.hu

 


FINATECH II. Kockázati Tőkealap
Kockázati Tőke

Minden jog fenntartva! Copyright © Immunovet Kft.