Skip to content

BIZONYÍTÉK

Az Immunovet előnyei kutyák, lovak, macskák és kisemlősök számára:

 • Immunstimuláns hatás
 • Gyulladáscsökkentő hatás
 • Antioxidáns hatás
 • Támogatja az egészséges élettani állapot fenntartását
 • Jobb minőségű szőrzet
 • Bundával és bőrrel összefüggő tünetek (szőrhullás, viszketés, fülgyulladás) enyhülése
 • Fokozott aktivitás (többszöri játék, dinamikusabb mozgás, kevesebb alvás)
 • Jobb étvágy, egészséges testtömeg elérése
 • Segít a stresszhelyzetben
 • Támogat a legyengült állapotban
 • Pozitív hatású a bélhám integritására
 • Támogatja a bélcsatorna természetes védelmi funkcióját (táplálékkal felvett káros anyagokkal szembeni védekezés)
 
bg
lion_color_600x480

A Fővárosi Állat- és Növénykert Hivatalos Beszállítója

Büszkék vagyunk rá, hogy az Immunovet a Fővárosi Állat- és Növénykert Hivatalos Beszállítója. Az India ház nagymacskái, az elefántok, a zsiráfok és orrszarvúak készítményünket is fogyasztják egészségük és általános jó kondíciójuk megőrzése érdekében.

Állatorvostudományi kutatások

Az Immunovet egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy serkenteni tudja az immunrendszer működését, ezáltal ellenállóbba téve állatainkat a megbetegedésekkel szemben.

Ezen hatást támasztják alá a vizsgálatok, amelyekben az Immunovet kísérleti körülmények között csökkentette különböző kórokozók terjedését mesterségesen fertőzött állatokban (1,2).

Ezen felül haszonállatokban több kutatásban tesztelték az Immunovettel kezelt egyedek immunválaszát, valamint a vakcinázások hatékonyságát Immunovettel etetett csoportokban, és minden esetben jobb immunműködést tapasztaltak a készítmény hatására (3-5).

Az Immunovet ellensúlyozni tudta továbbá a T-2 mikotoxin immunszuppresszáns hatását (6). Minden vizsgált állatfajban (baromfi, sertés, nyúl, ló, szarvasmarha) leírták azt is, hogy Immunovet etetés hatására kevesebb volt a megbetegedések és elhullások száma az állományokban (3, 7-10).

Források

1. Stipkovits L, Lapis K és mtsai, 2004: Testing the efficacy of fermented wheat germ extract against Mycoplasma gallisepticum infection of chickens. Poultry Science. 83. 1844-1848.
2. Jerzsele Á, Somogyi Z és mtsai, 2019: A fermentált búzacsíra-kivonat hatása brojlercsirkék mesterséges Salmonella Typhimurium fertőzésére. Magyar Állatorvosok Lapja. 142. 77-85.
3. Bajcsy E (Bábolna Tetra Kft.), 2003: Fermentált búzacsíra (FWGE = Immunovet-HBM) kivonat teljesítmény-javító és immunválasz-serkentő hatásának vizsgálata tojóhibrid szülőpár állományon.
4. Brydl E (SZIE-ÁOTK), 2005: Kutatási jelentés az Immunovet-HBM-nek a tejhasznú tehenek egészségi állapotára, immunaktivitására és a tőgy egészségi állapotára gyakorolt hatásának megállapítására vonatkozó vizsgálatokról.
5. Rafai P (SZIE-ÁOTK), 2003: Jelentés az Immunovet-HBM növendék sertések immunrendszerére, néhány anyagforgalmi paraméterére, valamint a szervezet szabadgyök elleni védelmi rendszerére gyakorolt hatásának vizsgálatáról.
6. Kovács M (KE-ÁTK), 2006 és 2007: Az Immunovet-HBM (fermentált búzacsíra) természetes alapanyagú hozamfokozó szer immunválaszt befolyásoló hatásának vizsgálata sertésben.
7. SZIE-ÁOTK, 2002: Összefoglaló jelentés az Immunovet-HBM kiegészítő takarmány hízósertések teljesítményére gyakorolt hatásáról – nagyüzemi telepeken gyűjtött adatok alapján.
8. Kósa E, Jakab L, Szakács Á, Csutorás I (SZIE-ÁOTK), 2003: Az Immunovet-HBM kiegészítő takarmány hatása hízónyulak termelésére.
9. Kovács Gy, 2005: Immunovet-HBM etetési kísérlet a rádiházi Kabala kft. és a gánti Herczog és Fiai ktf. ménesében.
10. Móra Zs, Király P (SZIE-ÁOTK), 2007: Az Immunovet-HBM programszerű etetésének hatása a borjak egészségi állapotára és súlygyarapodására.

Egy friss tanulmány szerint az Immunovet hatékonyan alkalmazható a bakteriális bélfertőzések okozta bélhámkárosodás megelőzésében és kezelésében.

Társ- és haszonállatainkban egyaránt gyakran fordulnak elő baktériumok okozta bélfertőzések, amelyek hasmenéses tünetekkel, hasfájással, súlyos esetben lázzal és rossz általános állapottal járnak. Ezeket igen gyakran Gram-negatív baktériumok okozzák (pl. E. coli és Salmonella fajok), amelyek sejtfalában található egy endotoxin (LPS) nevű anyag. A bélfertőzések során ezen endotoxin felszabadulása okozza a károsodás jelentős részét, mivel a bélhámsejtekben gyulladást, oxidatív stresszt és integritás károsodást képes kiváltani, amelyek következtében a bélhám által alkotott védőréteg sérül, és a baktériumok, valamint az endotoxin bejuthatnak a vérkeringésbe, a teljes szervezetre kiterjedő káros hatásokat okozva.

Az Állatorvostudományi Egyetemen egy friss vizsgálatban a bélfertőzések folyamatát modellezve bakteriális endotoxinnal kezelt (sertésből származó) bélhámsejteken vizsgálták az Immunovet hatását. A kutatás során azt tapasztalták, hogy az Immunovet képes az endotoxin által kiváltott mindhárom káros folyamat mérséklésére, vagyis gyulladáscsökkentő, antioxidáns és integritásvédő hatást is mutatott a vizsgált rendszerben. Mindezek alapján elmondható, hogy az Immunovet alkalmas lehet bakteriális bélfertőzések elleni védekezésre, hozzájárulva ezzel állataink egészségének megőrzéséhez.

Forrás
Karancsi Z, Móritz AV, Lewin N, Veres AM, Jerzsele Á, Farkas O, 2020: Beneficial effect of a fermented wheat germ extract in intestinal epithelial cells in case of lipopolysaccharide- evoked inflammation. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, Article ID 1482482. doi: 10.1155/2020/1482482

Egy több éven át tartó vizsgálatban kimutatták, hogy Immunovet etetés hatására csökken a különböző problémás magatartásformák előfordulása lovakban.

A lovak viselkedését számos tényező befolyásolhatja, ideértve tartási körülményeket, hormonális hatásokat és a hasznosítás irányát. Kedvezőtlen hatásokra könnyen alakulnak ki bennük viselkedésproblémák (pl. agresszió, szorongás, idegesség, engedelmesség hiánya), amelyek a velük való munkavégzést, sportot és szabadidős tevékenységet nehezítik, így fontos ezen magatartásformák, valamint a kiváltó okok kezelése.

Négy éven keresztül, összesen 91 állat bevonásával tesztelték az Immunovet hatását olyan lovakon, amelyek mindegyike valamilyen problémás magatartást mutatott az Immunovet etetés kezdete előtt. A vizsgálatban az Immunovet szignifikánsan csökkentette ezen káros viselkedésformák előfordulását, amelyet 1-től 5-ig tartó skálán értékeltek az állatok gondozói. A kutatásban változatos korú (2-től 35 évig) és hasznosítási irányú kancák és herélt mének vettek részt.

Mindemellett a hosszan tartó felmérésben a tünetek javulását tapasztalták azon esetekben is, amikor a résztvevő állatok a magatartásproblémák mellett más betegségben is szenvedtek. Leírtak jobb étvágyat és súlygyarapodást, kólikás tünetek enyhülését, valamint jótékony hatást pata-, szőr- és bőrproblémák esetén. A kísérlet eredményeiről szóló publikációban kiemelik, hogy ezen szempontok nem képezték a vizsgálat közvetlen tárgyát, csak további megfigyelésként kerültek leírásra, ennek ellenére azonban ígéretes eredményeket jelentenek az Immunovet potenciális jótékony hatásaival kapcsolatban.

A fentiek alapján elmondható, hogy az Immunovet számos, egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett lovak viselkedési problémáinak enyhítésére is alkalmas lehet.
Forrás:
1. Weetman, M., Davies, T., Brown, R., Murray, M., Pollock, P., Sutton, D., 2018: Fermented wheat germ extract effect study on horse behaviour. Veterinary Times.

Egy 2018-ban végzett felmérés szerint az Immunovet fokozza társállatok súlygyarapodását, valamint javítja szőrzetük minőségét és egészségi állapotukat.

8 hetes etetés során összesen 60 kutyán és macskán vizsgálták az Immunovet hatásait egy 2018-as kérdőíves felmérésben. A vizsgálatban részt vevő tulajdonosoknak hetente kellett feljegyezni a következő paramétereket: állatuk testsúlya és étvágya, szőrzetének minősége, viselkedésében vagy (betegek esetén) tüneteiben bekövetkezett változás, valamint az esetleges mellékhatásokat.

A vizsgálat 8 hete alatt a kutyák átlagosan testsúlyuk 4%-ával gyarapodtak, amely arány macskáknál 6% volt. Mindkét fajnál átlagosan 2 ponttal javult az állatok étvágya: 1 és 5 közötti skálán 2-ről 4-re, ami fokozott étvágyat jelölt. Hasonló eredményt mutatott az állatok szőrzete is: átlagosan 2 pontot javult mindkét fajnál (3-ról 5-re, ami a maximális pontszám). A leggyakoribb viselkedésben bekövetkezett változás az aktivitás fokozódása volt, amelyet az állatok több mint felénél észleltek a tulajdonosok. Számos állatnál enyhült korábban fennálló szőrhullás, viszketés vagy fülgyulladás. Az állatok mindössze 6%-ánál tapasztaltak enyhe emésztőszervi rendellenességeket (hányás, hasmenés) a kezelés ideje alatt, 94%-nál azonban semmilyen mellékhatás nem jelentkezett.

A tapasztalt változások hátterében az Immunovet összetett működése áll, amely antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és immunerősítő hatást foglal magába. Nagyon hasonló eredményeket mutattak a korábban, gazdasági haszonállatokban végzett vizsgálatok is. A tapasztalatok alapján az Immunovet biztonságosan használható társállataink általános állapotának javítására.

Forrás:

 1. Kishen Parekh, 2018: The Effects of Fermented Wheat Germ Extract on the Condition and General Status in Companion Animals. Thesis. Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék.
 

A lovak életük során számos egészségügyi kihívással néznek szembe, melyek átvészelésében segítséget nyújthat részükre az Immunovet Lovaink egészsége, valamint ebből kifolyólag szaporodási és sportteljesítménye az életük során számtalanszor kerül veszélybe különböző külső és belső hatások miatt. Szopós korban a még gyenge immunrendszer, választáskor pedig a csoportosan fellépő stresszfaktorok hatása miatt igen nagy a fogékonyságuk egyes megbetegedésekre.

Aktívan sportoló állatok legnagyobb kihívása a fizikai megterhelések utáni regeneráció, míg tenyésztésbe vont kancák és mének esetén a szaporodásbiológiai mutatók alakulása a legfontosabb szempont. A megfelelő tartási és takarmányozási körülmények mellett nagy igény van olyan takarmánykiegészítőkre, melyek segíthetnek a problémák megelőzésében, csökkentve ezáltal a ménesben szükséges gyógyszer felhasználást.

Egy 2005-ös etetési kísérletben vizsgálták az Immunovet hatását szopós és választási csikók, valamint ügető és tenyészlovak egészségi állapotára. Kiemelkedő volt a hatás fiatal állatoknál: kevesebb, mint fele annyi szopós csikó betegedett meg az Immunovetet fogyasztók között, mint a kontroll csoportban, továbbá ezek megbetegedései enyhébben zajlattok le és ritkábban tértek vissza. A választáshoz közeledve minden csikó takarmányát kiegészítették Immunovettel, ami azt eredményezte, hogy egy állat sem betegedett meg a választás körül, sőt, kondícióvesztés nélkül vészelték át ezt az időszakot.

Összehasonlításképp a kísérletet megelőző évben szinte az összes csikó gyógyszeres kezelést igényelt ebben az időszakban. Megfigyelték azt is, hogy az Immunovetes csoport vérében alacsonyabb volt a tejsav szint, ugyanakkor magasabb volt a tejsavat lebontó enzim (LDH: laktát-dehidrogenáz) mennyisége. A tejsav elsősorban fokozott fizikai megterheléskor, oxigénhiányos állapotban termelődik a szervezetben, tehát főként aktívan sportoló lovakban van jelentősége. Az Immunovetes csoport eredményeiből arra következtettek, hogy ezekben a lovakban hatékonyabb az energiatermelés (kisebb arányban zajlanak oxigénhiányos folyamatok, így kevesebb tejsav termelődik), illetve a keletkezett tejsav nagyobb hatásfokkal bomlik le, ami gyorsabb regenerációhoz vezet. A jobban kontrollált tejsav mennyiség fontos a szervezet sav-bázis egyensúlya miatt és az állatok szaporodási működéséhez is. Szaporodásbiológiai eredmények tekintetében kiemelendő, hogy több kanca, amely a megelőző években problémásnak számított (pl. nem sikerült megtermékenyíteni, császármetszést kellett rajta végezni, nemi szervi megbetegedése volt, vagy életképtelen csikót ellett), az Immunovet hatására a kísérlet alatt könnyedén, kezelés nélkül vemhesülni tudott. A gyors és könnyű vemhesülés komoly gazdasági előny a tenyésztési célból tartott állatoknál.

A fentiek mellett azt is leírták, hogy az állatok szőrzete, patájuk minősége, kondíciójuk, valamint általános anyag- és energiaforgalmi állapotuk is kedvezőbben alakult az Immunovet hatására. A tapasztalatokat figyelembe véve elmondható, hogy az Immunovet etetése pozitív hatással bír a lovakra, bármilyen korú és hasznosítású állatról legyen is szó.

Forrás:

 1. dr. Kovács György, 2005: Immunovet-HBM etetési kísérlet a rádiházi Kabala Kft. és a gánti Herczog és Fiai Kft. ménesében.

Az antioxidáns vegyületek kulcsfontosságú védő szerepet látnak el az emberi és állati szervezet sejtjeiben, de működésük időről időre támogatásra szorul, melyben segítséget nyújthat állatainknak az Immunovet.

Az emberi és állati szervezet egészséges működése során nap mint nap keletkeznek a sejtekben szabadgyökök (reaktív oxigén- és reaktív nitrogén gyökök), azaz kifejezetten reakcióképes, oxigént vagy nitrogént tartalmazó, rövid életű molekulák. Ezek mennyiségét, optimális esetben a szervezet saját antioxidáns hatású anyagai, valamint a táplálkozás során felvett antioxidánsok (pl. C és E vitamin) tartják kordában, azáltal, hogy többféle módon hozzájárulnak a szabadgyökök inaktiváláshoz. Ennek a jól szabályozott egyensúlynak köszönhető, hogy normál esetben ezek a reaktív molekulák nem okoznak károsodást az emberi és állati sejtekben.

Oxidatív stressznek nevezzük azt az állapotot, amikor a szabadgyökök és az antioxidánsok aránya felborul, utóbbiak mennyisége nem tud lépést tartani a keletkező szabadgyökökkel. Ilyen egyensúlyát vesztett állapot többnyire akkor alakul ki, ha a szervezetet valamilyen megterhelés éri, ami lehet akár tartós stressz (állatok esetében például költözés, gazda váltás, nem megfelelő tartási vagy etetési körülmények, szociális stressz a körülötte élő emberek vagy más állatok miatt), illetve egy hosszan tartó betegség is. Ekkor, a túlzott mennyiségben jelen lévő szabadgyökök károsítják a sejtekben található fehérjéket, zsír természetű anyagokat és a DNS-t is, ami a sejt öregedéséhez, pusztulásához, vagy akár daganatok kialakulásához vezethet.

Az oxidatív stressz állapotában kialakuló károsodások ellen védelmet nyújthat, ha a szervezet saját antioxidáns működését ugyanilyen hatású étrendkiegészítőkkel támogatjuk. Az Immunovet mind korábbi, mint friss kutatási adatok alapján bizonyítottan antioxidáns hatással rendelkezik, jelentősen képes csökkenteni a szabadgyökök mennyiségét. Rendszeres és előírásoknak megfelelő fogyasztásnál az Immunovet hozzájárulhat ahhoz, hogy társállataink sejtjeinek hosszútávú egészséges működése fennmaradjon.

Források:

 1. Jimenez, A.G., Winward, J., Beattie, U., Cipolli, W., 2018: Cellular metabolism and oxidative stress as a possible determinant for longevity in small breed and large breed dogs. PLoS ONE, 13(4): e0195832. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0195832

 2. Parekh, K., 2018: The Effects of Fermented Wheat Germ Extract on the Condition and General Status in Companion Animals. Thesis. Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék.

Az Immunovet számos, többszáz nyúlon végzett vizsgálatban pozitív hatást mutatott az állatok egészségi állapotára és fejlődésére.

A kétezres évek elején több, különböző fajtájú és korú nyúlon végeztek etetési kísérletet Immunovettel, minden esetben többszáz állat bevonásával. Napos, valamint választás utáni nyulak esetén elsősorban az állatok egészségi állapotát, míg anyanyulak etetésénél azok utódainak fejlődését kísérték figyelemmel.

Napos nyulak egy csoportjának tápját 10 héten át egészítették ki Immunovettel és összehasonlították egy normál, valamint egy antibiotikumos tápot fogyasztó csoport eredményeivel. A legszembetűnőbb különbség a választás ideje alatt volt: az Immunovetet kapó csoportban egyáltalán nem volt elhullás, annak ellenére, hogy ez az egyik legstresszesebb időszak az állatok számára. Összehasonlításképp a kontroll csoport állatainak 8,99%-a elpusztult ekkor és még az antibiotikumot fogyasztó nyulak körében is tapasztaltak elhullást. Az egészségvédelemre gyakorolt hatás mellett leírták, hogy az Immunovet pozitívan befolyásolta az állatok súlygyarapodását is.

A fentiekkel egybehangzó eredményt kaptak egy másik vizsgálatban, ahol választástól kezdve (35 napos kortól) etettek a nyulakkal Immunovetet, összesen körülbelül egy hónapon át. Az Immunovetet kapó csoportban a kísérlet alatt 3,6%-kal kevesebb volt az elhullás a kontrollhoz képest (11,7% az előbbiben, 15,3% az utóbbiban), élősúlyuk pedig 4,5%-kal haladta meg a kontroll csoport nyulaiét. Anyanyulak, illetve azok utódainak etetés során azt találták, hogy az Immunovet csoport anyanyulainak utódai választáskor 5,5%-kal nagyobb súlyúak voltak, mint azon anyák kisnyulai, amik nem kaptak kiegészítést a tápjukba.

Az kísérletek eredményei egybehangzóan azt mutatják, hogy az Immunovet pozitív hatással van a nyulak egészségi állapotára, ezáltal segít megbetegedés nélkül átvészelni a megterhelő életszakaszokat, valamint előnyösen hat súlygyarapodásukra is.

Források:

 1. Kovács Melinda, 2003: Az IMMUNOVET (fermentált búzacsíra) természetes alapanyagú hozamfokozó szer hatásának vizsgálata házinyúlban.

 2. Kósa Emma, Jakab László, Szakács Árpád, Csutorás István, 2003: Az Immunovet-HBM kiegészítő takarmány hatása hízónyulak termelésére.

 3. Jakab László, 2001: Immunovet-HBM kísérlet anyanyulakkal, OLIVIA Kft., Ócsa.

Egy friss vizsgálatban az Immunovet hatékony májvédőnek bizonyult bakteriális méreganyagok okozta károsodás esetén patkányból izolált májsejteken vizsgálva.

A máj mind az emberi, mind pedig az állati szervezetben az anyagcsere és a méregtelenítés központi szervének tekinthető. A táplálkozás során felvett anyagok, ideértve a potenciálisan toxikus vegyületeket is, a bélből való felszívódás után közvetlenül a májba jutnak, ahol különféle kémiai átalakuláson esnek át, mielőtt a központi vérkeringésbe kerülnének, amely majd elszállítja őket a szervezet minden sejtjéhez. Méreganyagok esetén a májban lejátszódó reakciók célja az, hogy a veszélyes anyagokat ártalmatlanítsák, mielőtt azok elérnék az egyéb létfontosságú szerveket. Ugyanakkor ebből következik, hogy a máj a mérgező vegyületek hatásainak leginkább kitett szerv, amely esszenciális védő szerepet lát el az elfogyasztott toxikus anyagokkal szemben. A máj károsodása során igen gyakran oxidatív stressz alakul ki, amely antioxidáns hatású májvédők adagolásával mérsékelhető.

Egy friss kutatásban az Állatorvostudományi Egyetemen patkányból izolált májsejteken vizsgálták az Immunovet hatását. A sejteket Salmonella enterica ser. Typhimurium baktériumból származó toxinokkal kezelték, amely baktérium igen gyakran okoz bélrendszeri fertőzést háziállatainkban. A toxin mellé Immunovetet kaptak a sejtek, valamint összehasonlítás céljából két májvédőként használt gyógyszer hatóanyagot is. Vizsgálták, hogy képes-e az Immunovet mérsékelni a toxin által a májsejtekben kiváltott oxidatív stresszt, tekintettel arra, hogy korábbi vizsgálatokban más sejttípuson már antioxidáns hatásúnak bizonyult.

A kísérletek során azt tapasztalták, hogy az Immunovet szignifikánsan csökkenteni tudta a bakteriális toxin által kiváltott oxidatív stresszt májsejteken: hatására alacsonyabb volt a sejtek szabadgyök termelése, valamint a sejtmembrán károsodására utaló molekulák mennyisége is. Az Immunovet hatása a két, kereskedelmi forgalomban kapható gyógyszer hatóanyaghoz hasonló volt. Összegezve elmondható, hogy az Immunovet hatékonyan alkalmazható a májsejtek egészségének megőrzésére.

Forrás:

 1. Mátis Gábor, Mackei Máté, Oláhné Orbán Kata, Neogrády Zsuzsanna, Jerzsele Ákos (2019): A fermentált búzacsíra-kivonat (Immunovet®) hatása a máj redox homeosztázisára. In vitro vizsgálatok patkány primer májsejttenyészeten. Kutatási jelentés. ÁTE Biokémiai Osztály, valamint ÁTE Gyógyszertani és Méregtani Tanszék.

Az Állatorvostudományi Egyetemen egy friss vizsgálatban az Immunovet védő hatását vizsgálták penészgombák toxinjaival szemben.

A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt mérgező vegyületek, melyek a gabonafélék magjaiban fordulhatnak elő, ha a szántóföldön gomba fertőzte meg a növényt. Ez leggyakrabban meleg, párás időszakokban jellemző, amikor a növények fertőzöttsége akár 50-60%-os is lehet. A toxinok a tápokba és takarmányokba kerülve számos módon károsíthatják háziállataink egészségét: apoptózist, vagyis sejthalált okoznak az immunrendszer sejtjeiben, oxidatív stresszt váltanak ki, valamint negatív hatással vannak a bélhám integritására, mely utóbbi elengedhetetlenül szükséges a bél megfelelő felszívó és védekező funkciójának ellátása céljából.

Egy, az Állatorvostudományi Egyetemen végzett friss kutatásban az Immunovet védő hatását vizsgálták különböző mikotoxinokkal szemben. Bélhámsejteket kezeltek DON és T-2 toxinokkal, valamint ezek kombinációjával, melyek a takarmányok szennyezőjeként leggyakrabban előforduló mikotoxinok közé tartoznak. Az Immunovet sejtekre kifejtett hatását önállóan és a toxinokkal kombinációban is elemezték. A károsítás, valamint az esetleges védő hatás megismerése céljából mérték a sejtek életképességét, a sejtréteg integritását, valamint az oxidatív stresszt jelző molekulák mennyiségét.

Az Immunovet önmagában alkalmazva fokozta a sejtek életképességét és a sejtréteg integritását. Mikotoxinokkal kombinációban adagolva védő hatást mutatott a toxinok által kiváltott oxidatív stressz és integritás-csökkenéssel szemben. Az eredmények alapján az Immunovet hozzájárulhat az állati szervezet egészséges sejtműködésének fenntartásához a takarmány mikotoxinokkal való szennyeződése esetén.

Forrás:

 1. Prokoly Dorottya, Pomothy Judit, Pásztiné Gere Erzsébet (2019): Fermentált búzacsíra kivonat (Immunovet) hatásának vizsgálata fuzáriotoxinokkal indukált sertés bélhámsejteken. Kutatási jelentés. ÁTE, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék.

Az Immunovet több vizsgálatban bizonyította hatékonyságát fertőző betegségek megelőzésében.

Háziállatainkat életük során számos fertőző kórokozó támadhatja meg, ideértve baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint különböző külső- és belső parazitákat (pl. bolhák, tetvek, férgek) is. Enyhébb esetekben az immunrendszer képes leküzdeni ezeket, de súlyosabb fertőzéseknél az állatok gyógyszeres terápiára szorulnak. Az antibiotikumoknak, gomba-, vírus- és parazitaellenes szereknek, valamint a gyulladáscsökkentőknek számos mellékhatása lehet, így a fertőző betegségek kezelésekor ezekkel is számolni kell. A nem megfelelően megválasztott vagy adagolt hatóanyagok súlyos szervi problémákat okozhatnak állatainknak, továbbá jelentősen megnyújthatják a kezelési időt. Emiatt a modern (állat)orvostudomány egyöntetűen a betegségek megelőzését preferálja a kezeléssel szemben.

A fertőző betegségek megelőzésében alapvető jelentőségűek a megfelelő higiéniai viszonyok és az állat immunrendszerének egészséges működése. Az Immunovet, az állatok immunrendszerének támogatásával hozzájárulhat a fertőzések megelőzéséhez. Ilyen jellegű hatásait több klinikai vizsgálatban is igazolták.

Egy 2004-es tanulmányban brojlercsirkék több csoportját Mycoplasma gallisepticum baktériummal fertőzték, majd az egyik csoport antibiotikumos kezelést kapott, egy másikat Immunovettel etettek, a harmadik pedig kezeletlenül maradt. Vizsgálták az állatok fejlődését, a baktérium terjedését a szervezetükben, valamint a kórokozó által kialakított elváltozások súlyosságát. Az Immunovetet fogyasztó madarak minden vizsgált szempontból hasonló eredményt mutattak, mint az antibiotikummal kezeltek: a kezeletlen állatokhoz képest jobb volt a súlygyarapodásuk, kevesebb szervi károsodás alakult ki bennük és kevesebb madár szerveiből vagy véréből lehetett kimutatni a kórokozót. Az Immunovet tehát az antibiotikumhoz hasonlóan mérsékelni tudta a fertőzés terjedését és súlyosságát az állatokban (1).

2018-ban Salmonella Typhimuriummal végeztek hasonló fertőzéses vizsgálatot brojlercsirkékben. A SalmonellaTyphimurium egy világszerte előforduló, hasmenést okozó baktérium, amely állatokat és embereket egyaránt megfertőzhet. A kórokozó a bélsárral terjed, így egy baromfi telepen állatról állatra is könnyen átjut, továbbá nem megfelelő higiénia esetén szennyezheti a tojásokat, vagy vágóhídon az állatok húsát, ami ételmérgezéshez vezethet a fogyasztóban. A vizsgálatban brojlercsirke csoportok néhány egyedét mesterségesen fertőzték SalmonellaTyphimuriummal, majd vizsgálták, hogy 5, 12 és 19 nap múlva hány állat mutatja a betegség tüneteit, azaz hány állatra terjedt át a kórokozó. Az állatok egy része mindeközben Immunovettel kiegészített tápot fogyasztott. Az Immunovettel etetett csoportokban szignifikánsan kevesebb csirke mutatta a Salmonella fertőzés tüneteit, vagyis az Immunovet csökkenteni tudta az állatok közti átfertőződés mértékét (2).

Jelen vizsgálati eredmények alátámasztják, hogy az Immunovet hatékony lehet állataink természetes védekező-képességének erősítésében, ellenállóbbá téve őket ezáltal a fertőző kórokozókkal szemben.

Források:

 1. Stipkovits L, Lapis K és mtsai, 2004: Testing the efficacy of fermented wheat germ extract against Mycoplasma gallisepticum infection of chickens. Poultry Science. 83. 1844-1848.
 2. Jerzsele Á, Somogyi Z és mtsai, 2019: A fermentált búzacsíra-kivonat hatása brojlercsirkék mesterséges SalmonellaTyphimurium fertőzésére. Magyar Állatorvosok Lapja. 142. 77-85.

A Szent István Egyetem Állatorvostudományi karán Ferenczi Eszter arra kereste a választ, hogy az Immunovetnek milyen hatása van a broiler csirkék Salmonella Infantis ürítésére, termelési mutatóira és egyes vakcinák által kiváltott szerológiai áthangolódására.

Megállapította, hogy a súlygyarapodás és a vakcinák hatására kialakuló immunválasz egyértelműen jobb volt az Immunovettel is etetett csoportokban.

A teljes tanulmány itt letölthető (PDF)